Mađarska danas preuzima komandu nad EUFOR-om u BiH

Operativni komandant za Operaciju „Althea“ u BiH generalpukovnik Hubert Cottereau i nekolicina istaknutih diplomata takođe će se obratiti ili prisustvovati ceremoniji

31.01.2024. 07:40
  • Podijeli:
EUFOR_vjezba_foto_Armin Durgut_PIXSELL3-1666633502770.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Primopredaja komandne dužnosti će se održati u bazi u Butmiru.

Kako je najavljeno iz EUFOR-a, program će započeti sa ceremonijom na kojoj će novi komandant EUFOR-a generalmajor László Sticz zvanično obilježiti primopredaju komandne dužnosti zajedno sa dosadašnjim komandantom EUFOR-a generalmajorom Helmutom Habermayerom.

Operativni komandant za Operaciju „Althea“ u BiH generalpukovnik Hubert Cottereau i nekolicina istaknutih diplomata takođe će se obratiti ili prisustvovati ceremoniji.

Nakon ceremonije uslijedit će vojna parada, uz predstavljanje vojne opreme.

Na ovaj način Mađarska zvanično preuzima komandu EUFOR Althea u BiH, a iz BIH su ranije upućene poruke zabrinutosti zbog te činjenice.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez je izrazim zabrinutost zbog bliskih veza između mađarskog premijera Viktor Orbana i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

General Laszlo Sticz, koji uskoro preuzima komandu nad vojnim snagama Evropske unije u BiH, najavio je kako će one biti pripravne za intervenciju u slučaju da lokalne policijske snage ne budu u stanju osigurati mir i red u zemlji.

Kako je prenijela mađarska novinska agencija MTI, general Sticz je u intervjuu za Radio Košut kazao kako u Bosni i Hercegovini “postoje dva dijela zemlje, dio bosanskih Srba i dio bosanskohercegovački, gdje zajedno žive Hrvati i Bošnjaci”.

"Vojni rizik je sekundaran. Misija EU će intervenirati samo ako policija u BiH ne može osigurati mir. Ali situacija bi mogla eskalirati bilo kada, kao što se dogodilo na Kosovu prošlog jula. Zato su važne međunarodne vojne snage koja moraju biti nepristrane i vjerodostojne i sa sredstvima odvraćanja ako je potrebno", kazao je tada general Sticz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()