Korkhovyi za UNU: Situacija u Ukrajini je izuzetno teška

Razgovor na marginama 11. Godišnjeg forum EU strategiije za Dunavski region

19.10.2022. 18:59
  • Podijeli:
Igor Korkhovyi- una-1666188345811.webp Foto: UNA

Zamjenik ukrajinskog ministra za zajednice i razvoj teritorija Igor Korkhovyi govorio je danas na marginama 11. Godišnjeg forum EU strategiije za Dunavski region koji se održava u Košicama u Slovačkoj.

Podsjećamo, ovogodišnji forum se trebao održati u Kijevu, ali zbog ruske agresije na Ukrajinu, premještena je u Slovačku, tačnije grad na istoku te zemlje Košice, koji je relativno blizu granice s Ukrajinom.

U razgovoru za UNU je rekao da je trenutna situacija u Ukrajini izuzetno teška.

"Mogu reći da se u Ukrajini događa genocid. Genocid protiv građana Ukrajine, potpuno su prekršena sva pravila Ženevske konvencije. Gađaju i uništavaju civilne objekte, mirne gradove, uništavaju na infrastrukturu, jer Rusi žele da se smrznemo, da budemo bez vode, grijanja i struje i to je potpuno neprihvatljivo u 21. stoljeću", rekao nam je Korkhovyi.

Poručio je da je ukrajinski narod ujedinjen, ali i naglasio snagu političkog vodstva Ukrajine, predvođenu Volodimirom Zelenskim.

"Citirat ću izjavu predsjednika Zelenskog, koji je rekao da je ključni cilj koji moramo napraviti jeste oslobađanje svih okupiranih teritorija. Kao što znate naš predsjednik je ranije rekao da neće pregovarati s Vladimirom Putinom i njegovim režimom", dodao je.

Dotakao se i velikog broja izbjeglica iz Ukrajine koji su sigurnost potražili u ostalim zemljama Evrope. Stotine Ukrajinaca već nekoliko mjeseci živi u Bosni i Hercegovini.

"Ukrajinski građani su izuzetno zahvalni zbog podrške koju primaju. Zahvalni smo Bosni i Hercegovini, ali i ostalim zemljama koja je primila svakog građanina Ukrajine, i pružila im sigurnost. Samo zajedno možemo prevazići sve izazove koji su tu. Treba reći da je ovo najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, a rezultati su nažalost vidljivi. Milioni Ukrajinaca su morali napustiti svoje domove, te su se morali preseliti u EU da bi pronašli zaštitu", poručio je Korkhovyi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()