Konobari u RS će prema novom zakonu morati imati završenu ugostiteljsku školu

Na sastanku je dogovoreno da će konobari zaposleni u hotelima i restoranima morati imati završenu ugostiteljsku školu

10.10.2023. 12:25
  • Podijeli:
Kelner_konobar_plaćanje računa_Foto Unsplash-63cef3718f1b4.webp Foto: Unsplash

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić održao je juče sastanak sa predstavnicima škola u kojima se obrazuju kadrovi za ugostiteljstvo i turizam, predstavnicima Privredne komore RS, Udruženja "Horeka RS" i predstavnicima radnika i poslodavaca u sektoru ugostiteljstva.

Na sastanku je dogovoreno da će konobari zaposleni u hotelima i restoranima morati imati završenu ugostiteljsku školu.

Tema sastanka bio je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a kojim se iz važećeg zakona briše član 9. kojim je propisano da "lice koje u ugostiteljskim objektima za smještaj vrste hotel i u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće vrste restoran, neposredno uslužuje goste (konobar) mora da ispunjava posebne uslove po pitanju stručnog zvanja i to da ima najmanje srednju stručnu spremu ugostiteljskog smjera – smjer konobar, ugostiteljski tehničar ili ugostiteljsko-kulinarski tehničar", navodi se u saopštenju.

Zaključak sastanka je izmjenama u zakonu neophodno stvoriti uslove da se održi kvalitet usluge, te sačuva struka, ali i nivo zaposlenosti, te omogući zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu i u uslovima nedostatka školovanog kadra.

U narednom periodu, Nacrt zakona će se kroz javne rasprave korigovati kako bi se zadržao Člana 9, kojim bi se poslodavcima ipak omogućilo i zapošljavanje drugih kadrova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()