Kladionice u 2023. godini prometovale više od milijarde i 721 miliona maraka

Podaci su pokazali kako su kladionice u Federaciji BiH samo u prošloj godini ostvarile promet viši od milijarde i 721 miliona KM

01.07.2024. 10:40
  • Podijeli:
kladionice_foto_korner.ba-63c1050ead0a8.webp Foto: korner.ba

Federalni zastupnik Almedin Aliefendić na jednoj od sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zatražio je odgovore od Federalnog ministarstva finansija, odnosno, Porezne uprave Federacije BiH u vezi sa prometom kladionica u FBiH, njihovim brojem, zaposlenima...

Došli smo do nevjerovatnih podataka

Podaci su pokazali kako su kladionice u Federaciji BiH samo u prošloj godini ostvarile promet viši od milijarde i 721 miliona KM.

"Motiv za moje zastupničko pitanje o kladionicama u FBiH je bio da zastupam interese grupacija poput vjerskih koje su željele da se osvijetli ovaj problem na mikro planu u lokalnim zajednicama. Kada kažete milijardu i 700 miliona KM su prometovale kladionice, svi su sebi postavljali pitanje "koliko je to u mojoj općini, mojoj lokalnoj zajednici". Tako smo došli do nevjerovatnih podataka da u lokalnoj zajednici iz koje ja dolazim, u općini Kakanj, prometuje se više od 20 miliona KM godišnje, što je ekvivalentno, nešto malo manje, budžetu Općine Kakanj. Ova goruća pitanja moramo osvijetliti građanima u svakoj prilici", govori za Faktor Aliefendić.

Kaže kako je i jedno od pitanja koliko koristi od prometa kladionica ima Federacija, lokalne zajednice.

"Činjenica da je promet kladionica na nivou budžeta lokalnih zajednica, porazna je za svako društvo. Mislim da će lokalne zajednice ići prema Ustavnom sudu u smislu povrede prava lokalne zajednice kada su u pitanju ove kladionice. Naime, lokalne zajednice se trenutno ništa ne pitaju u smislu davanja odobrenja za otvaranje njihovih ekspozitura za klađenje", kaže Aliefendić.

U Federaciji ima 2.011 kladionica, a broj zaposlenih zaključno sa 2023. godini je bio 4.611.

Više kladionica, a manje radnika

Prema podacima Porezne uprave FBiH može se vidjeti kako je u Unsko-sanskom kantonu u 2021. godini u 210 kladionica bilo uposleno 450 radnika, dok je u 2022. godini u istom broju kladionica bilo zaposleno 429 radnika, a u 2023. godini na 198 kladionica je išlo 398 radnika.

U Srednjobosanskom kantonu primjera radi, u 2021. na 338 kladionica bilo je uposleno 990 radnika, u 2022. godini na 347 kladionica, dakle povećanom broju, smanjen je broj uposlenih na 920. U 2023. na 335 kladionica je bilo uposleno 830 radnika.

Inače broj uposlenih u kladionicama 31.12.2021. godine bio je 5.309, 2022. godine 5.033 i 2023. godine 4.611 uposlenika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()