Kilogram čvaraka ili tri kilograma mesa? Cijene sve šokirale

Više detalja u prilogu Jelene Dojčinović

16.12.2023. 19:54
  • Podijeli:

 I evo nas sada na konkretnom proizvodu. Posljednjih godina, pogotovo u ovo vrijeme, enormno visoke cijene čvaraka, koje su ove godine dosegle i do 36 maraka za kilogram.

 Pa tako ovu delikatesu neki prodaju i kupuju i na komad. A ono što diktira cijenu jednog od kvalitetnijih domaćih proizvoda, skoro pa brenda, je mala ponuda na tržištu.

 Kilogram čvaraka ili tri kilograma svinjskog mesa? Pitanje oko kojeg se dvoume domaćini, posebno tokom ovih prazničnih dana. Čvarci više nisu delikates, već i luksuz.

Građani Banjaluke kažu: 

"Kad sam ja bio mlad, to je bila roba zadnjeg kvaliteta, koja se jela kad se sve drugo pojede. Danas, valjda se promijenila i vrsta svinja, odjednom je to postalo nešto."
"Ko voli njemu nije skupo."
"Ako su pravi, nije skupo."
"To je van svake pameti."

 Cijenu od 30 do 36KM po kg opravdava nestašica ove "poslastice", kažu iz mesnih industrija, mesnica, ali i marketa širom Srpske.

"Mi koji se bavimo tim poslomu nekom intenzivnom smislu do 110-120kg, što opet u prirodi stvari znači da takva jedinka ima manje masnog tkiva. Što sve negdje uzrokuje u ovoj godini da imamo manju ponudu čvaraka., ističe Petar Ninić, marketing menadžer industrije mesa.

Ipak, na cijenu je najviše uticala svinjska kuga, kažu iz Ministarstva. Samo u RS eutanazirano je na desetine hiljada životinja, što je uticalo na cijene mesa i to ne samo svinjskog.

"Evo praznici koji nam idu, posebno Božić koji se tradiocionalno slavi sa božićnom pečenicom, da je neće biti na tržištu u onoj mjeri koja je potrebna i da će biti izuzetno visoka cijena", naglašava Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

 Tako je za 200g čvaraka trenutno potrebno izdvojiti najmanje oko 6KM. Dobri i iskusni konzumenti ovog proizvoda kažu da realna cijena ne bi smjela da pređe 15 maraka.

Koja je realna cijena čvaraka po mišljenju građana:

"Najrealnija cijena je 25 maraka."
"Čak i 20KM je puno."
"Prihvatljivo je da bude 15KM."

 Prije desetak godina cijena čvaraka bila je manja od 10KM po kilogramu. U međuvremenu su postali toliko skupi da se čak prodaju i na komad. Ko bi rekao da će od svih bombona najskuplja postati ona svinjska.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()