Kako se pravoslavnim vjernicima pravilno čestita Božić?

Običaj je da se Božić čestita porodici i najbližim prijateljima, a u posljednje vrijeme posebno su popularne božićne poruke koje se dijele na društvenim mrežama

07.01.2024. 14:30
  • Podijeli:
bozic anadolija-659a9e862443c.webp Foto: Anadolija

Pravoslavni vjernici danas slave Božić po Julijanskom kalendaru – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

“Mir božji, Hristos se rodi“ stoji na većini čestitki koje se upućuju 7. januara, a neki više vole da prijateljima samo požele: “Sretan Božić“.

Uobičajeni božićni pozdrav je: “Hristos se rodi“, a odgovara se: “Vaistinu se rodi“. Prema crkvenim učenjima, ovako se pozdravlja sve od Božića do Bogojavljenja koje je 19. januara.

Običaj je da se Božić čestita porodici i najbližim prijateljima, a u posljednje vrijeme posebno su popularne božićne poruke koje se dijele na društvenim mrežama.

Ukoliko ih šaljete, imajte na umu da se Božić piše velikim slovom (“Sretan Božić”), a “božićni praznici“ malim (“Sretni božićni praznici!”). Ako pišete “Mir božji, Hristos se rodi”, pravopis dozvoljava i “božji“ i “božiji“, a odgovara se sa: “Vaistinu (ili “uistinu“) se rodi”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()