Jedinstven u ovom dijelu Evrope: Šta je sve Šumama Republike Srpske donio integrisani informacioni sistem

Unficiranjem poslovnih procesa na nivou svih šumskih gazdinstava sprečava se mogućnost bilo kakvih zloupotreba i malverzacija

10.07.2023. 09:21
  • Podijeli:
Sume_RS_informacioni sistem_foto_PR-64abb1847c011.webp Foto: PR

Integrisani informacioni sistem implementiran u Šumama Republike Srpske jedinstven je u ovom dijelu Evrope, jer je njime uvezano kompletno poslovanje ovog kompleksnog javnog preduzeća. 

Unficiranjem poslovnih procesa na nivou svih šumskih gazdinstava sprečava se mogućnost bilo kakvih zloupotreba i malverzacija, što će se, smatraju u Šumama, prije svega odraziti na finansijsko poslovanje i uštede.

Projektom IIS koji je u saradnji sa kolegama iz Šuma implementirala kompanija Prointer ITSS, članica infinity International Group, obuhvaćeni su svi organizacioni dijelovi ovog javnog preduzeća, njih 31, a predviđena je i mogućnost dodavanja novih dijelova, odnosno područja u slučaju organizacionih ili teritorijalnih promjena, kaže direktor Šuma RS Slaven Gojković.

“Zahvaljujući ovom ogromnom poduhvatu, omogućeno nam je, između ostalog, korišćenje savremenih metoda komunikacije i odlučivanja, racionalizacija, integracija i optimizacija odlučivanja, upravljanje podacima velikog obima, unapređenje produktivnosti i efikasnosti rada, ali i još mnogo toga što će zapravo rezultirati boljom transparentnošću poslovanja koje nam je i bilo cilj. Stručnjaci iz Prointera zaista su odradili veliki posao koji nam je dao mogućnost da naš proces rada bude brži i efikasniji i da u realnom prostoru i vremenu znamo šta se dešava na terenu”, kaže Gojković i naglašava da je implementacija ovakvog projekta zahtijevala konstantnu saradnju i komunikaciju sa inženjerima iz Prointera, radionice, testiranja i još mnogo toga.

IIS je jedinstven zbog činjenice da su u Šumama Republike Srpske istovremeno implementirana i uvezana tri sistema - ERP, GIS i DMS sistem, što u preduzećima iz ove djelatnosti u okruženju nije slučaj, objašnjava direktor kompanije Prointer ITSS Vladimir Perišić.

“Zaista se radi o velikom i izuzetno značajnom poslu koji je rezultat zajedničkog rada i na koji su naši inženjeri i stručnjaci s pravom ponosni. Nigdje u ovom dijelu Evrope nemate ovakav obuhvat u implementaciji informacionog sistema. Primjera radi, u Hrvatskim šumama imate dio sistema, ali ne i ovako integrisanu varijantu koja je objedinila kompletno poslovanje ogromnog i teritorijalno razuđenog javnog preduzeća. Njegove dobrobiti već su vidljive, a u doglednoj budućnosti on će pokazati svu svoju snagu i primjenivost koja će se odraziti na sve segmente poslovanja i, prije svega, na finansijski aspekt”, kaže Perišić.  

O kompleksnosti sistema govori i podatak da je IIS obuhvatio isporuku hardvera, konsolidaciju mrežne infrastrukture, implementaciju DMS sistema za upravljanje sadržajem, razvoj web-portala, implementaciju GIS geografskog informacionog sistema koji čini 16 različitih modula i mobilnu aplikaciju, kao i implementaciju ERP poslovnog informacionog sistema. Samo taj sistem čine upravljačko računovodstvo, upravljanje osnovnim sredstvima, kadrovska evidencija, plate, zaštita na radu, upravljanje održavanjem, voznim parkom, nabavka i upravljanje zalihama i još mnogo toga.

Važan segment sistema je i mobilna aplikacija kojom se vodi evidencija o svakom pojedinačnom šumsko-drvnom sortimentu, što u praksi znači da se u svakom momentu zna gdje se koji sortiment nalazi po pojedinačnom broju pločice koji je jedinstven na nivou šumskih gazdinstava. U pitanju je veoma kompleksna mobilna aplikacija koja je, takođe, jedinstvena u našem okruženju, kaže Maja Lukač, SAP konsultant – Tim lider za logističke module.

“Odradili smo veliki broj radionica i konsultacija kako bismo do kraja testirali i konfigurisali takvu aplikaciju koja je integrisana sa SAP sistemom i njegovim modulima. U suštini, to znači da se sada zalihe sortimenata vode na nivou svake pločice, odnosno da se tačno zna kada je koja primljena i šta se s njom dešavalo. I to je samo dio sistema koji je uvezao sve poslovne procese, ne samo šumske sortimente već i ostale šumske proizvode, lovstvo i slično. Poslovno izvještavanje koje je nekad trajalo danima i popunjavanje eksel tabela sada je prošlost, jer su, između ostalog, uspostavljene i jedinstvene šeme knjiženja”, objašnjava Lukač.

Kad sve sabere, IIS će riješiti dugogodišnji problem u Šumama RS, a to je bespravna sječa, a prve procjene su da se zahvaljujući njemu može računati na uštedu od oko 10 odsto sredstava od ukupnog godišnjeg prihoda, što u konačnom zbiru znači milionske uštede u ovom javnom preduzeću.

Ništa manje značajan je i podatak da ovakav sistem omogućava i evidenciju aktivnosti na zaštiti i čuvanju šuma, kako od njene devastacije tako i od insekata, biljnih bolesti, požara, pa sve do zaštite divljači i lovnih objekata.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()