IZIS se polako vraća: Zasad u osam zdravstvenih ustanova

Iz FZO napominju da su svi medicinski i lični podaci građana u IZIS-u sačuvani i bezbjedni,

17.01.2024. 16:21
  • Podijeli:
elektronska zdravstvena kartica-65a7f06652956.webp Foto: ZDRAVSTVO SRPSKE

Rad u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu IZIS omogućen je u domovima zdravlja Čelinac, Kalinovik, Višegrad, Nevesinje, Han Pijesak, Šamac i Bijeljina, te u bolnici Trebinje, a do kraja dana planirano je da IZIS bude u funkciji u još tridesetak zdravstvenih ustanova koje su obavijestile Fond zdravstvenog osiguranj Republike Srpske da su sprovele potrebne bezbjednosne preporuke, saopšteno je iz ovog fonda.

Među zdravstvenim ustanovama u kojima je planirano da do kraja dana IZIS bude pušten u funkciju su bolnice u Nevesinju i Zvorniku, te domovi zdravlja u Zvorniku, Gradišci, Doboju, Kneževu, Ribniku, Modriči, Novom Gradu, Mrkonjić Gradu i u drugim lokalnim zajednicama.

Kada je riječ o domovima zdravlja, omogućen je rad u svim segmentima IZIS-a izuzev laboratorije i elektronskih recepata koji će biti omogućeni kad sve apoteke budu spremne za razmjenu podataka sa IZIS-om. Do tada ljekari štampaju recepte, navodi se u saopštenju.

Kako je i planirano, radi kontrolisanog oporavka sistema rad u IZIS-u će se omogućavati sukcesivno u svim ustanovama koje za to ispune potrebne uslove, odnosno sprovedu neophodne bezbjednosne mjere u skladu sa smjernicama i preporukama koje su im ranije dostavljene.

"Ovom prilikom molimo i zdravstvene radnike i pacijente za razumijevanje budući da je očekivano da će na samom početku rada sistem biti nešto sporiji upravo zbog novih mjera bezbjednosti", dodaje se u saopštenju.

Iz FZO napominju da su svi medicinski i lični podaci građana u IZIS-u sačuvani i bezbjedni, što su potvrdili i u zdravstvenim ustanovama koje su danas počele da rade u IZIS-u.

IZIS je pretrpio hakerski napad, zbog čega mu je bio onemogućen rad. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()