Hoće li biti ukinut PDV na kupovinu prve nekretnine?

Većina ljudi podiže kredite, koji se vraćaju decenijama

10.12.2023. 22:35
  • Podijeli:

Kupovina nekretnine, s obzirom na visoke cijene kvadrata, za mnoge je postala luksuz. 

Većina podiže kredite, koji se vraćaju decenijama. 

Ali stiže olakšica. 

Ministarstvo finansija i trezora BiH pokrenulo je postupak izmjene i dopune Zakona o porezu, koje podrazumijevaju oslobađanje od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine. Ukoliko se postigne politički dogovor.

Pronaći ravnotežu između želje za vlastitim toplim domom i finansijskih mogućnosti mnogima je postalo glavni životni izazov. 

S jedne strane želja, s druge realnost tržišta nekretnina i abnormalno visoke cijene. 

„Statistika pokazuje da u odnosu na prošle godine, da su zaista nekretnine otišle skoro pa duplo sa cijenama. To više nije mjerilo lokacije. Prije se znalo gdje koji kvadrat košta, medjutim sada nam je skoro pa izjednačeno tržište”, objasnila je agent za nekretnine Ajša Gojak. 

Jedno je sigurno. Bez kredita, nekretnina se kupiti ne može.

Tračak svjetla na kraju tunela se nazire. Barem za one koji ne posjeduju nijednu nekretninu. 

Predložena inicijativa da se pri kupovini prve nekretnine ukine dio PDV-a, bila bi značajna olakšica, tvrdi ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

 „Prvih 40 kvadratnih metara za nosioca stambene jedinice stanarskog prava, trebalo bi da bude oslobođeno od PDV i plus po 15 kvadratnih metara za svakog člana ko je u sastavu tog domaćinstva”, pojašnjava Amidžić.

A ovako bi to izgledalo u novcu.

„Na 100 hiljada KM, svako ko bi na ovakav način rješavao svoje stambeno pitanje, imao bi uštedu od oko 14 hiljada 500 KM”, dodaje Amidžić. 

Ekonomisti pozdravljaju inicijativu i poručuju da na tome ne treba stati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()