Guverner CBBiH Senad Softić: Inflacija pada, a cijene iste

Građanima BiH, koji su iz mjeseca u mjesec suočeni s poskupljenjima

26.04.2023. 17:04
  • Podijeli:
Senad_Softic_foto_Dusko Marusic_PIXSELL-1666419373828.webp Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Sporije nego što je buknula početkom rata u Ukrajini, inflacija se smiruje, ali je u februaru ove godine, podaci za mart se još čekaju, u BiH iznosila 12,9 posto.

Građanima BiH, koji su iz mjeseca u mjesec suočeni s poskupljenjima, utjehu ne može predstavljati ni činjenica da je, prema izvještajima državnih zavoda, godišnja stopa inflacije visoka i u zemljama regiona.

Podaci za februar

Tako je u martu u Srbiji iznosila 16,2 posto, u Hrvatskoj 10,6, a u Crnoj Gori 10,5 posto.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić podsjeća da su srednjoročne projekcije ključnih makroekonomskih pokazatelja, objavljene u novembru 2022. godine, projicirale inflaciju od 6,3 posto u 2023., odnosno 3 posto u 2024. godini.

"Na osnovu zvaničnih podataka iz januara 2023. godine, kao i dostupnih informacija s međunarodnih tržišta u pogledu budućih trendova u segmentu cijena hrane i energenata, procijenjena stopa inflacije za prvi kvartal ove godine iznosi 12,6 posto. Preliminarna procjena inflacije za prvo polugodište je nešto viša u odnosu na procjene iz decembra i trenutno iznosi 8,6 posto", kaže Softić.

Prošla godina

Zbog činjenice da u svim izvještajima 2022. godina predstavlja bazni period s kojim se vrši poređenje, a upravo prošle godine inflacija je obarala rekorde, do kraja godine očekuje se njeno usporavanje.

"Svakako da se može očekivati usporavanje rasta inflacije u 2023. godini. Iako ne možemo govoriti o padu prosječnih potrošačkih cijena, već usporavanju njihovog rasta, primarno zbog baznog efekta, faktori koji čine realnim očekivanja da inflacija bude blaža u tekućoj godini su i podaci s međunarodnih tržišta, koji trenutno ukazuju da će pritisak cijena energenata i hrane biti manji u ovoj godini", ističe Softić.

Inflacija u martu u Srbiji iznosila 16,2 posto, u Hrvatskoj 10,6, a u Crnoj Gori 10,5 posto, piše Avaz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()