Generacijski projekat za BiH: Kada će početi obnova pruge iz Doboja prema Srbiji?

Ovo je iznimno važan projekat za Tuzlanski kanton, ocijenjen kao generacijski i za državu

26.03.2024. 12:49
  • Podijeli:
zeljeznicefbih_voz-foto_zeljeznicefbih-1664273221983.webp Foto: Željeznice FBiH

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u fokus je vraćena inicijativa o pokretanju obnove pruge od Doboja preko Tuzle do Zvornika i dalje prema Srbiji.

Ovo je iznimno važan projekat za Tuzlanski kanton, ocijenjen kao generacijski i za državu. Za potpunu rekonstrukciju potrebno je oko 500 miliona eura. Na osnovu Nacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Srbije, dvije zemlje će zajednički aplicirati prema evropskim i međunarodnim fondovima da bi bila osigurana neophodna sredstva.

Pet godina je prošlo otkako iz Tuzle prema Doboju ne saobraća putnički voz, a konkretnih koraka ka ponovnom pokretanju ovog saobraćaja nije bilo. No, kad je u pitanju rekonstrukcija i modernizacija pruge Doboj - Tuzla - Zvornik - Loznica - Šabac - Ruma, vlasti u Tuzlanskom kantonu su skeptične.

“U kantonu sa najbolje razvijenom privredom, privredom koja hrani čitavu BiH, mnogo toga nemamo i više nivoe vlasti treba da bude sramota i da traže oprost od građana Tuzlanskog kantona, a ne da se razbacuju praznim obećanjima”, poručuje ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a Denis Bećirović (DF).

Semir Hadžimusić osnivač je neformalne grupe Prijatelji željeznice: “Zadnjih 30 godina u BiH se skoro pa ništa ne radi kada su u pitanju željeznice i željeznička infrastruktura. Mi smo možda jedina zemlja u Evropi koja nije napravila ni metar nove pruge za 30 godina”.

Iz Željeznica Federacije BiH navode da je projekt obnove pruge od Doboja prema Rumi naročito bitan s ekonomskog aspekta, a zbog obima prijevoza koji se ostvaruje na njoj: “Ukupan obim prevoza u 2023. godini, ostvaren po pojedinačnim relacijama na ovoj pruzi, iznosi skoro 3,5 miliona tona, a obim prevoza preko granične željezničke stanice Zvornik iznosi preko million tona”.

Koliko je bitna realizacija ovog projekta, pokazuje i podatak da samo GIKIL iz Lukavca svojim transportom Željeznicama Federacije BiH donosi oko 25 posto posla, a što na godišnjem nivou znači promet vrijedan oko 23,5 miliona maraka.

“Željeznice imaju sve veću važnost uslijed, da kažemo, ekoloških problema , energetske krize i svega onoga što se veže za tržište nafte i naftnih derivata - prebacuje se polako primat na željeznice”, objašnjava ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Obnova pruge Doboj - Tuzla - Zvornik - Ruma je nazvana generacijskim projektom. Inicijativa ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Gorana Vesića pokrenuta je s ciljem unapređenja saradnje kao i željezničkog saobraćaja kao temelja privrednog razvoja: “Riječ je o generacijskom projektu - o željeznici koja će postati žila kucavica najvećeg industrijskog regiona u Bosni i Hercegovini, ali istovremeno i o prvom postdejtonskom zajedničkom infrastrukturnom projektu Bosne i Hercegovine i Republike Srbije koji zaslužuje podršku i evropskih finansijskih institucija“.

Putnički vozovi ne saobraćaju u Tuzlanskom kantonu već pet godina, a kada je riječ o teretnim vozovima - situacija je sasvim drugačija. Ovaj vid saobraćaja smatra se najjačim vidom prijevoza materijala, građe, ruda u Federaciji i osigurava velike prihode. Upravo iz tog razloga obnova pruge Doboj - Tuzla - Zvornik - Ruma bi imala višestruk značaj.

“Mi bismo time rasteretili postojeće saobraćajnice u Tuzlanskom kantonu, ali i povećali efikasnost transportnih tokova i uvezivanja između dvije susjedne države”, dodaje ministar Bećirović.

Čavalić, ipak, upozorava: “Razumijevajući političke procese, treba biti vrlo skeptičan. Dakle, mi sada imamo najavu bez ikakve finansijske konstrukcije. Ovo može biti projekat koji će se realizovati u narednih 10-20 godina i tada će biti kasno i tada ćemo kazati zašto ga nismo radili sada”.

Vijest o obnovi pruge i mogućem ponovnom pokretanju putničkih vozova je obradovala građane Tuzle, koji smatraju da su nepravedno izostavljeni kada je riječ o putničkim vozovima.

Projekt elektrifikacije pruge Doboj - Tuzla - Zvornik postoji od 1989. godine. Iako ima svoju društvenu i ekonomsku opravdanost, nikada nije realiziran. Ako projekt obnove pruge od Doboja prema Zvorniku bude realiziran, a pruga bude elektrificirana, Tuzla će imati priliku da bude povezana s drugim regionalnim centrima u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, piše FTV. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()