"EU izbjegava miješanje u problem odlaganja radioaktivnog otpada"

"EU ima znatan uticaj, a vidjećemo koliko će biti spremni da saslušaju naše argumente i da stanu na našu stranu", kaže Galić

11.04.2023. 15:17
  • Podijeli:
Trgovska-gora-4- (1)-643522ae4a2f7.webp Foto: Anadolija

Član Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore Nemanja Galić rekao je Srni da EU izbjegava da se miješa u problem odlaganja radioaktivnog otpada na toj lokaciji na samoj granici Hrvatske sa BiH.

"U prošlosti su isticali da od Hrvatske još nisu obaviješteni da je Čerkezovac konačna lokacija i da sve dok se to ne desi ne smatraju da je to konačna lokacija", pojasnio je Galić.

Galić je naveo da je Delegacija EU u BiH imala samo uopštene izjave kako problem odlaganja otpada treba bilateralno riješiti.

"Ne ulazim u njihove političke motive i ne prejudiciram zašto se ne uključuju u ovaj problem, ali znam da moraju biti uključeni u čitav proces i da ga nadziru", poručio je Galić i dodao da je odlaganje radioaktivnog otpada od interesa za EU i zemlje članice.

On je rekao da EU, shodno svom stavu, mora biti uključena u kompletan proces u vezi sa odlagalištem otpada na Trgovskoj gori.

"Oni su bili uključeni u fazi donošenja nacionalnog programa Hrvatske u vezi sa strategijom zbrinjavanja radioaktivnog otpada", rekao je Galić.

Strategija zbrinjavanja radioaktivnog otpada morala je da bude usklađena sa direktivama EU, ali je, kako je rekao Galić, prema dostupnim informacijama, EU vraćala Hrvatskoj nacionalni program zbog neusklađenosti.

"EU ima znatan uticaj, a vidjećemo koliko će biti spremni da saslušaju naše argumente i da stanu na našu stranu. Nadam se da, sa dobro podloženom naučnom i stručnom argumentacijom, i EU i Evropsku komisiju ubijedimo da je to neadekvatna lokacija", rekao je Galić.

On je izrazio nadu da će biti postignut dogovor, prvenstveno između Hrvatske i Slovenije, oko odlagališta otpada u Sloveniji.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()