EU godišnje generiše 25 miliona tona plastičnog otpada, samo 30 odsto se prikuplja za reciklažu

Problem odlaganja otpada, njegovim nepropisnim zbrinjavanjem i odbacivanjem u prirodu, jedan je od najvećim problema u Bosni i Hercegovini koja je označena kao jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi

05.06.2023. 22:30
  • Podijeli:
plastika pixabay-6388cbad2a7a8.webp Foto: Pixabay

Svаkе gоdinе zеmljе Еvrоpskе uniје generišu 25 miliоnа tоnа plаstičnоg оtpаdа, а sаmо 30 odsto sе prikupljа zа rеciklаžu. 

Upravo je tema ovоgоdišnjeg Svјеtskоg dаnа živоtnе srеdinе - „Pоbiјеditi zаgаđеnjе plаstikоm“. 

Problem odlaganja otpada, njegovim nepropisnim zbrinjavanjem i odbacivanjem u prirodu, jedan je od najvećim problema u Bosni i Hercegovini koja je označena kao jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi.

"Ekološka situacija danas u svijetu je krajnje dramatična. Na ovom globusu sve crne mrlje pokazuju mjesta gdje defakto života više nema", ovako su Nadrealisti u svom poznatu skeču opisali zagađenje.

I defatko, života ima i nakon 34 godine od emitovanje ove epizode, ali ekološka situacija je i dalje dramatična, posebno u BiH. Ugroženi su skoro svi prirodni resursi. Ali što bi rekli Nadrealisti, evo i jedne dobre vijesti iz ekologije:

"Moram reći da u isto vrijeme analize koje ustvari su prisutne a koje pokazuju očuvanost prirode u segmentima prisutnost divljih vrsta, očuvanost staništa, da smo tu u samom vrhu. Tako da mi ponovo imamo jedan paradoks na nivou naše države, da imamo jako nizak nivo svijesti a i dalje dosta divljine", kazala je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Međutim, bez divljine bi mogli ostati ako problem u vezi sa odlaganjem otpada, ne bude što prije riješen. U BiH ne postoji uspostavljen sistem upravljanja otpadom, ali postoje problemi sa legalnim deponijama. O ilegalnim, suvišno je i govoriti. Ipak, rješenja postoje.

"Sve se mora krenuti u sistematsko rješavanje, naravno što je i najteže. Prva stvar je prestanak proizvodnje tolike količine jednokratne plastike koja čini najveći dio plastičnog zagađenja", poručila je MILICA KONČAR iz Centra za životnu sredinu.

A prema istraživanjima, u ljudskom organizmu nalazi se oko 5 grama plastike, što ne bi trebalo ni da čudi, s obzirom da u prirodi svake godine, prema procjenama, završi od 30 do 45 hiljada tona, tačnije od 10 do 15 kilograma plastike po stanovniku BiH. Ipak, da ne bi završilo u prirodi, brine se preduzeće za reciklažu plastičnih boca kod Doboja, jedino takve vrste u BiH.

"Mjesečni kapaciteti su nam negdje oko 500 tona, s tim da nerijetko budu nepopunjeni zbog nedostatka sirovine na tržištu", kaže Mira Stanojević, rukovodilac pogona za ambalažu.

I dok zagađenje vazduha, ograničeni vodni resursi i kapaciteti upravljanja otpadom, kao i nekontrolisana gradnja i sječa šuma, ugrožavaju život i zdravlje svih podjednako, trebali bi što prije promijeniti moto većine -daj mi za danas, a za sutra neka misli neko drugi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()