EU donira 3,5 miliona eura za tehničku pomoć i pripremu gradnje tunela Prenj

Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Prenj je septembra ove godine, a rok za završetak projekta je avgust 2030. godine

24.05.2024. 18:40
  • Podijeli:
tunel-prenj-autoceste-fbih.jpg

Evropska unija donirat će Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine 3,5 miliona eura. Vršitelj dužnosti direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić potpisat će s direktoricom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl ugovor o grantu za tehničku pomoći kojim EU pruža finansijsku podršku za pripremu, nabavku i implementaciju ugovora za izgradnju tunela Prenj.

Potpisivanju ugovora u svojstvu svjedoka ispred Izaslanstva EU u BiH nazočiti će Antonella Di Sandri, šefica Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu.

Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Prenj je septembra ove godine, a rok za završetak projekta je avgust 2030. godine.

Tunel Prenj će biti na dionici autoputa između Konjica i Mostara, bit će najduži tunel na Koridoru 5C, deveti najduži tunel u Evropi i 30. najduži tunel u svijetu.

Preciznije, njegova dužina će iznositi 10,9 kilometara. Procjena je da će izgradnja koštati 400 miliona eura te da će trajati šest godina.

Projekt izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacijske faze za odabir izvođača radova. Nije poznato tko će biti izvođač radova u ovom trenutku. To će biti poznato tek nakon što banka da saglasnost na kombinirano evaluacijsko izvješće druge faze tendera koja još nije ni započela, rekli su ranije iz Autocesta FBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()