Duška Jurišić o zabrani bh. Povorke ponosa u Banjaluci: Lešinari u zaštiti ‘tradicionalnih’ vrijednosti

Reagovala je Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice

18.03.2023. 18:46
  • Podijeli:
Duska_jurisic_foto_FB-6415f8bfe9b10.webp Foto: Facebook/Duška Jurišić

Bh. povorka ponosa trebala je biti održana danas u Banjaluci. Međutim Policijska uprava u tom gradu donijela je Rješenje o zabrani održavanja skupa.

Tim povodom reagovala je Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice.

"Stanje ljudskih prava mjeri se osiguranjem prava manjinskih, marginaliziranih grupa u svim društvima. Zabrana javnog okupljanja Bh. povorke ponosa u Banja Luci pokazuje da je stanje lošije u odnosu na prošlu, 2022.godinu, kada su održali skup povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije. Ova činjenica bar djelimično demantuje tvrdnje gradonačelnika Banja Luke da se u njegovom mandatu ‘ovakvi skupovi’ neće održavati u Banjaluci. Protivljenje predsjednika Republike Srpske i gradonačelnika Banjaluke glavni su razlozi što današnji skup nije održan. Međutim, činjenica je da je Povorka ponosa do sada održavana jedino u Sarajevu uz veliko policijsko obezbjeđenje, ali i otvoreno protivljenje najviših zvaničnika pojedinih desničarskih političkih partija, te prikriveno protivljenje dijela civilnog društva.

Iskustva održavanja Povorke ponosa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pokazuju nešto puno značajnije – nastojanja pojedinih veoma bitnih lidera, uključujući i vjerske autoritete, da uprkos ličnom i kolektivnom neprihvatanju drugačijeg, pokažu visok stepen tolerancije. Politička odluka vlasti sa sjedištem u Banja Luci mogla bi dati još jedan argument mnogobrojnim učesnicima u donošenju odluka ‘do kada će samo Sarajevo pokazivati toleranciju i želju da živimo sa drugima i drugačijima’.

Nisu dovoljni izrazi žaljenja što u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine ne postoji ni tolerancija ni želja ni namjera za poštivanje prava manjinskih grupa, u ovom slučaju LGBTIQ populacije. Objašnjenja kako Povorka ponosa ‘nije u duhu naroda’ kojem neko pripada, ne samo da su neprihvatljiva, nego su i netačna, što pokazuju povorke u Zagrebu, Splitu, Podgorici, Beogradu, itd.

Za početak je potrebno da nadležni organi provedu istrage po prijavama nevladinih organizacija zbog upućenih prijetnji i sankcioniraju počinioce sinoćnjih nereda u Banja Luci. Borba za ljudska prava najteža je i najdugoročnija zadaća. U odnosu na prošlu godinu, Bosna i Hercegovina je, nakon zabrane održavanja aktivnosti Povorke ponosa u Banja Luci, napravila korak nazad, pa su samim tim budući izazovi veći, a test za to će biti najavljeni Pride 24.6.2023. u Sarajevu", zaključila je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()