Donesen plan službenih kontrola farmi goveda, ovaca i koza

Plan će biti provođen u periodu od januara do decembra 2024., prema razrađenoj mjesečnoj dinamici po kantonima i gradovima

30.11.2023. 21:44
  • Podijeli:
farma, njiva, farmer pixabay-64ba4042372a3.webp Foto: Pixabay

Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela je operativni Plan službenih kontrola farmi/imanja goveda, ovaca, koza i drugog u FBiH za 2024., s ciljem osiguravanja nepristrasnosti, kvalitetnog provođenja i dosljednosti službenih kontrola koje provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani, propisa o hrani za životinje, propisa o zdravlju i dobrobiti životinja i drugih propisa utvrđenih međunarodnim ugovorima koje je ratifikovala Bosna i Hercegovina.

Plan će biti provođen u periodu od januara do decembra 2024., prema razrađenoj mjesečnoj dinamici po kantonima i gradovima.

Kantonalna tijela koja provode plan dužna su Federalnom veterinarskom inspektoratu dostavljati kvartalni izvještaj o obavljenim kontrolama, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će sve izvještaje objediniti i dostaviti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Uredu za veterinarstvo BiH i Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Plan je, navodi Fena, izrađen na osnovu metodologije propisane Uputstvom o metodologiji određivanja minimalne učestalosti službenih veterinarskih kontrola na farmama goveda, ovaca i koza, a za njegovo provođenje su nadležne veterinarske inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove, te kantonalnih uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Bosanskopodrinjskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, kao i veterinarske inspekcije pri ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjebosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Za izradu Plana su korišteni službeni podaci o farmama iz Državne baze podataka pri Uredu za veterinarstvo BiH, a za odabir farmi koje će biti predmetom kontrole će se dodatno koristiti i podaci s kojima raspolažu nadležna tijela, a koji se odnose na realizaciju godišnje naredbe, pojavu bolesti, poticaje, držanje drugih vrsta životinja, uklanjane nusproizvoda, veterinarsku zaštitu okoliša, i slično", saopšteno je iz FUZIP-a.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()