Bizaran slučaj u institucijama BiH: Ugovor o djelu mu produžavali 18 godina!

Nakon prekida ugovora, osoba tužila resorno ministarstvo

18.11.2022. 08:48
  • Podijeli:
drzavne-institucije-armin-durgut-pixsell.jpg

Na adrese institucija na nivou BiH godinama odlaze brojne kritike zbog ugovora o djelu i njihovom trajanju, a svojevrsni rekorder mogla bi biti osoba iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, koja je u takvom radnom odnosu bila punih 18 godina u prihvatnom centru u Salakovcu.

Iako zakon propisuje da poslovi koje obavlja lice angažovano po osnovu ugovora o djelu ne mogu biti poslovi koji imaju kontinuitet niti poslovi radnog mjesta te tako angažovani ne zasnivaju radni odnos i nemaju pravo na regres, topli obrok i slično, primjeri iz prakse pokazuju da zakon mnogi veoma često ostavljaju po strani.

Na to, u gotovo svim svojim izvještajima, ukazuju revizori, a u posljednjem su izdvojili slučaj osobe koja je čak 18 godina bila angažovana po ugovoru o djelu, da bi, nakon njegovog prekida tužila resorno ministarstvo. Ta osoba je, naime, kako je napisano i u revizorskom izvještaju ministarstva za 2021. godinu, radila po ugovoru o djelu 18 godina kao upravnik u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac i Readmisionom centru u Salakovcu.

Sud BiH je u presudama iz oktobra 2020. i februara 2021. godine utvrdio da je taj službenik bio u faktičkom radnom odnosu sa tuženim od januara 2001. do januara 2019. godine, odnosno da ugovori o djelu koji su zaključeni predstavljaju ugovore o radu, tako da mu je nezakonito prestao radni odnos.

"Sud BiH je i nakon druge revizije drugostepene presude, presudom od 10. februara 2022. godine potvrdio ranije navode. Naloženo je da toj osobi bude uspostavljen radnopravni status na prvobitnom radnom mjestu ili nekom drugom u skladu sa stručnom spremom i sposobnošću", navedeno je u najnovijem izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenju budžeta u 2021. godini na tom nivou vlasti.

Sa slučajem je upoznat i aktuelni ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić. Za “Glas” kaže da su ugovori o djelu specifični kada je riječ o tom ministarstvu, a razlog su projekti na kojima rade osobe čiji poslovi nisu obuhvaćeni sistematizacijom.

"Prijedlog izmjena sistematizacije radnih mjesta nije usvojen godinama, a u ovom resoru tako su angažovane osobe koje, na primjer, rade na poslovima readmisije. Ta radna mjesta nemamo među sistematizovanim. UNHCR je bio u tom projektu, ali je izašao ove godine. Mi, po zakonu, moramo da imamo taj readmisioni centar. Smanjili smo broj angažovanih po ugovoru o djelu, a oni su sad pali na teret ministarstva", rekao je Lučić.

Ne krije i da u ministarstvu imaju lica koja su angažovana na takav način, jer im, pojašnjava, ti kadrovi trebaju, a još nemaju saglasnost za zanavljanje radnih mjesta.

"Da bismo obezbijedili proces rada morali smo to uraditi, a ove godine smo dobili saglasnost Agencije za državnu službu BiH da možemo angažovati lica na određeno radno vrijeme i sada smo sve koji su bili angažovani po ugovoru o djelu angažovali na taj način", kazao je Lučić.

Za konkretan slučaj osobe koja je 18 godina radila po ugovoru o radu ističe da to nije svakidašnje, ali i da se ne može boriti s vjetrenjačama.

"Mi smo ispoštovali odluku suda, ponuđeno mu je radno mjesto, ali ne znam konačnu odluku", zaključio je Lučić.

Revizori, s druge strane, godinama upiru prstom u nadležne zbog ugovora o djelu. Samo u prošloj godini za ugovore o djelu te o privremenim i povremenim poslovima iskeširana su gotovo 7,3 miliona maraka, od čega se 5,5 odnosi na ugovore o djelu. Institucije potrebu angažmana osoba na taj način uglavnom obrazlažu neusvajanjem pravilnika o sistematizaciji, kao i pojavom određenih poslova koji nisu prepoznati pravilnicima, stalnim odlivom zaposlenih zbog penzionisanja ili odlazaka iz institucija po drugim osnovama, piše Glas Srpske.

“Šiht-liste”

Revizori su, kako su obrazložili u posljednjem izvještaju, analizirajući konkretne slučajeve u institucijama BiH utvrdili i da se ugovori o djelu i dalje zaključuju za obavljanje poslova koji prema opisu odgovaraju radnim mjestima po sistematizaciji te da se za neke vodi čak i “šiht-lista”, odnosno evidencija o prisustvu na poslu.

"Pojedine institucije su putem ugovora o djelu na duže vrijeme ponovno angažovale osobe koje su prethodno otišle u penziju. To je neprihvatljiva praksa", kategorični su revizori.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()