Bit će najviši u regiji: U ovoj godini završetak radova na mostu Počitelj

Dosad su spojeni stubovi visine u rasponu od 92 do 97 metara

18.02.2023. 22:15
  • Podijeli:
pocitelj most - anadolija (3)-63f09f2bdbf4b.webp Foto: Anadolija

Most Počitelj na Koridoru 5 c prema ranijim planovima trebao je biti završen u martu prošle godine. 

Ipak, došlo je do određenih zakašnjenja, pa će proces trajati još neko vrijeme. Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH zbog svega je pokrenulo proceduru naplate penala izvođaču - kinesko-azerbejdžasnkom konzorcijumu Azvirt, javlja Anadolija.

Očekuje se da most ipak bude završen sredinom tekuće godine. Ugovor o izgradnji inače je potpisan u junu 2019. godine, a ugovoreno vrijeme izvođenja bilo je 900 dana. Rok je istekao početkom septembra prošle godine.

Dosad su spojeni stubovi visine u rasponu od 92 do 97 metara, a taj od 97 metara je i najviši na mostu. Radovi su danas usmjereni na dva krajnja stuba, kao i na drugi upornjak mosta. Trenutno su spojena četiri gigantska stuba od ukupno šest. 

Prema projektu, most Počitelj bit će jedan od najviših u regiji. Njegova dužina iznosit će 980 metara, a visina nevjerovatnih stotinu metara.

Uprkos kašnjenjima Evropska banka za obnovu i razvoj još uvijek pruža podršku projektima u Bosni i Hercegovini pa tako i izgradnji Koridora 5 c. Iz Autocesta FBiH je najavljeno da bi u ovoj godini mogla započeti izgradnja ceste od petlje Mostar-sjever do Bune, dugačka oko 30 kilometara. 

Dio od Bune do graničnog prelaza Bijača činit će i most Počitelj.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()