Bh. povorka ponosa: "Vidimo se sutra u Banjaluci"

Uprkos prijetnjama, vrijeđanjima i opstrukcijama sutra će ipak održati planirane događaje u Banjaluci

17.03.2023. 19:01
  • Podijeli:
zastava-povorka-una.jpg

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa obavijestio je javnost da će uprkos prijetnjama, vrijeđanjima i opstrukcijama sutra ipak održati planirane događaje u Banjaluci.

"Prije svega, važno je naglasiti da smo, kao i svaki put do sad, događaje prijavili nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno policiji, te da smo u stalnoj komunikaciji sa policijskim predstavnicima/ama, naročito otkako se dogodio nasilnički napad oduzimanja zastave na Osmomartovskom maršu. Policija je upoznata sa svim što se događa, od vrste događaja do prijetnji i pokušaja zaustavljanja cijele organizacije događaja", poručili su.

Dodaju da neinformisanost političkih zvaničnika, zvaničnih nosilaca vlasti i pojedinih udruženja, te direktna diskriminacija i homofobija, koja je vidljiva iz njihovih izjava, šalju jasnu poruku – ko je dobrodošao u Banjaluku, a ko nije. 

"Zato je važno da javnost zna, da upravo ovakvi stavovi proizvode netrpeljivost i nasilje, a ne samo postojanje LGBTIQ osoba", naveli su u saopćenju.

Podsjećaju da su prošle godine u Banjaluci održana čak tri različita događaja u organizaciji Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i savezničkih organizacija bez ikakvih prijetnji, diskreditovanja i pokušaja zabrane.

"Šta se to promijenilo? Aktivisti i aktivistkinje koje zagovoraju unaprijeđenje LGBTIQ prava djeluju u Banjaluci i u cijeloj Republici Srpskoj više od 15 godina, te napominjemo da LGBTIQ zajednica u Banjaluci i ostatkuRepublike Srpske postoji i da niko nema pravo da ograničava LGBTIQ osobe na život u četiri zida. Iako je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa već godinama aktivno prisutan u Banjaluci i ostatku RS, nikada prije nije postojao sličan stepen otpora prema našem dolasku i sprovođenju naših aktivnosti", navode.

Naši događaji, dodaju, projekcija filma i diskusija, održavaju se u znak solidarnosti sa svim aktivistima/kinjama, novinarima/kama, te ostalim građanima/kama koji će biti pogođeni ukoliko se kriminalizuje kleveta u RS. 

"Da li su izazovi sa kojima se Bh. povorka ponosa susreće društveni scenario koji u budućnosti mogu očekivati i druge organizacije civilnog društva i medija?", pitaju se.

Ističu da je važno naglasiti da i u toku organizacije ovih događaja, postoji velika podrška naših saborkinja i saboraca iz Banjaluke i sa cijelog područja RS, te da savezništvo samo potvrđuje da u RS postoji snažan otpor protiv pokušaja gušenja slobode govora i udruživanja.

"Svima koji su se zabrinuti ili se plaše, želimo poručiti da je strah legitiman osjećaj u ovakvim okolnostima, te da su vrlo vjerovatno svi oni hrabri aktivisti i aktivistkinje koje su kroz historiju ustajali protiv nepravde i režima osjećali isto. Strah je postojan, baš kao i potreba za slobodom i dostojanstvenim životom", ističu,

Dalje u saopštenju navode da Bh. povorka ponosa je neformalni kolektiv građanki i građana ove države, aktivistkinja i aktivista za ljudska prava koji dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, pa tako i iz Banjaluke, Prijedora, Bijeljine, Doboja, Tuzle, Mostara, Zenice, Maglaja, Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova i opština. 

"Bh. povorka ponosa je protest za prava svih građana/ki, pa tako i za prava LGBTIQ osoba iz cijele Bosne i Hercegovine. Poručujemo da nećemo odustati u našoj borbi za jednakost svih LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini. Naša borba nije samo borba za prava LGBTIQ zajednice, već je borba za prava svih marginaliziranih u bosanskohercegovačkom društvu", kažu u saopštenju gdje se dodaje: "Niko nije slobodan dok svi i sve nismo slobodni_e i zato nas bilo kakvi pokušaji zastrašivanja neće zaustaviti u borbi za jednakost. Vidimo se u Banjluci!".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()