Badnje veče: Ispred Stare pravoslavne crkve u Sarajevu zapaljen badnjak

Molitvom i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo

06.01.2024. 18:10
  • Podijeli:
badnjak sarajevo anadolija (7)-65998f867cc33.webp Foto: Anadolija

Uz večernju molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu te paljenjem badnjaka u dvorištu crkve, danas je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine obilježen Badnji dan, čime je počela proslava Badnje večeri, odnosno najavljen dolazak hrišćanskog praznika Božića, javlja Anadolu.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom večeras je, povodom Badnje večeri, služio večernje u Staroj pravoslavnoj crkvi, koja se nalazi nedaleko od Baščaršije, nakon čega je obavljeno nalaganje badnjaka.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće sutra, na Božić, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića, rođenja Isusa Hrista, a centralni događaj je paljenje badnjaka.

Molitvom i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()