Apel iz Vlade RS: Zbog toplotnog talasa preraspodijeliti radno vrijeme

Očekuju se temperature do 40 stepeni Celzijusovih

13.07.2023. 09:37
  • Podijeli:
vrućina leto pixabay-64ae609fbc9aa.webp Foto: Pixabay

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić apelovao je na poslodavce da preraspodijele radno vrijeme i zaštite zdravlje radnika, zbog toplotnog talasa i temperature vazduha i do 40 stepeni Celzijusovih.

"Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika", saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U Ministarstvu podsjećaju da Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke teperature, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

"Apelujemo na poslodavce da i oni primijene ovaj standard i preraspodijele radno vrijeme, te da radnici ne budu na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. I za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi zdravlje radnika bilo zaštićeno", navedeno je u saopštenju.

U skladu sa tim standardom, u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visoke temperature vazduha predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada, kao i preventivne preporuke za poslodavce i radnike, koje će pomoći da rizik bude sveden na najmanju moguću mjeru.

Ove mjere podrazumijevaju preraspodjelu radnog vremena, rotaciju poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana od 11.00 do 16.00 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, kao i nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Ministarstvo apeluje na prilagođavanje radnog vremena na otvorenom, budući da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u vrijeme velike vrućine, kao ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()