Ambasador OSCE-a: Pozivamo vlasti u RS da odustanu od uvođenja klevete u zakon

"Ovaj potez smatramo jasnim i namjernim korakom unazad", poručio je

14.03.2023. 14:22
  • Podijeli:
Brian Aggeler_foto_OSCE-64106cd324f4a.webp Foto: OSCE

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, rekao je da je Usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS suprotno s međunarodnim obavezama BiH.

"Politički kontrolisane medijske organizacije svakodnevno jačaju strah i nepovjerenje, dok se nezavisni novinari redovno suočavaju s neprihvatljivim zastrašivanjem i pritiscima koji im ograničavaju sposobnost da igraju svoju vitalnu ulogu u slobodnom društvu. Duboko smo razočarani namjerom nadležnih organa RS da ponovo uvedu krivično djelo klevete u Krivični zakon RS", kazao je Ageler u intervjuu za BUKU.

Kako je kazao, misija OSCE-a u BiH još jednom poziva institucije RS da odustanu od ove ideje, te tim činom pruže podršku otvorenoj, pluralističkoj raspravi, koja je temeljna odlika svakog slobodnog, demokratskog društva.

"Ovaj potez smatramo jasnim i namjernim korakom unazad, naročito ako se uzme u obzir već loše stanje slobode medija u RS, gdje ionako mali broj slobodnih i nezavisnih medijskih kuća djeluje u veoma nepovoljnom okruženju", naglasio je šef misije OSCE-a u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()