Da li je BiH teroristička baza?

Problem, smatraju stručnjaci, leži u tri različita viđenja

22.11.2023. 19:45
  • Podijeli:

Zbog rata na Bliskom istoku, globalna teroristička prijetnja raste. To treba da zabrine i zemlje Zapadnog Balkana, posebno zbog migrantskog talasa, koji je konstantno u porastu, poručeno je na tribini "Terorizam kao geopolitčki instrument", koja je održana u Banjaluci.

Učesnici tribine pokušali su da pronađu odgovora na brojna bezbjednosna pitanja, između ostalog, kako spriječiti mogućnost prenošenja varnica sa istočnog i zapadnog ratišta na naše prostore i da li su domaće institucije učinile dovoljno na suzbijanju terorizma u BiH.

"BiH je baza, ona je odskočna daska globalnog terorizma za Evropu, za Zapad. U bazi se samo ponekad prave teroristički ispadi, ali se organizuju", poručio je Dževad Galijašević, politolog i ekspert za pitanja bezbjednosti.

I upravo je zbog toga BiH targetirana kao potencijalna prijetnja od terorizma, gdje egzistiraju brojne teroristčke ćelije, tvrdi Galijašević. Koliko ih je u BiH, nije poznato, kao što nisu poznata ni brojna druga pitanja, kao što su kako se procesuiraju povratnici iz Sirije i zašto su blage kazenen politike. Institucije u BiH nisu spremne da se obračunaju sa terorizmom, tvrde eksperti. Problem, smatraju stručnjaci, leži u tri različita viđenja.

"Jedno od tih viđenja, ne želi priznati da postoji terorizam. Bošnjačka politička oligarhija ne želi uopće priznati da ovdje postoji opasnost od terorizma. Sukladno tome, mjere protiv onih koji su išli na ratišta su nikakve. Dakle, mi ćemo se praviti da to ne postoji i vrlo teško ćemo mi ovdje postići nešto. Ali, najveći problem je što je taj terorizam uvezen i njega guraju i finansiraju pod krinkom humanitarnih organizacija velike sile zbog svojih interesa", izjavio je analitičar Anto Marinčić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()