Sud plijeni osuđenom Fikretu Hodžiću 200.000 maraka

Novčana kazna, kako je navedeno tada, morala se platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude

03.05.2024. 19:00
  • Podijeli:
fikret hodzic armin durgut pixsell-65f33b45e2c27.webp Foto: Armin Durgut / Pixsell

Fikret Hodžić, koji je pravosnažno osuđen u aferi “Respiratori” na pet godina zatvora i koji se nalazi na izdržavanju kazne u Vojkovićima, prema presudi Suda BiH, bio je dužan platiti i 200.000 KM novčane kazne, ali to nije uradio, zbog čega će uslijediti prinudna naplata.

Prema presudi, preduzeće “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom te mu je izrečena kazna od 200.000 KM. Novčana kazna, kako je navedeno tada, morala se platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Međutim, Hodžić to nije uradio ni nakon opomene Suda BiH, što je Avazu zvanično potvrđeno iz ove pravosudne institucije.

"Pravno lice 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. Sućeska Srebrenica (zastupano po osuđenom Fikretu Hodžiću kao odgovornom licu), kojem je pravosnažnom presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 200.000 KM, ovu kaznu nije uplatilo ni u naknadno ostavljenom roku po upućenoj opomeni za plaćanje, te je u toku pokretanje postupka prinudne naplate naznačenog iznosa", rekli su iz Suda BiH.

Hodžić je, kako je u presudi utvrđeno, ostvario imovinsku korist od 694.477 KM, koju će, takođe, morati vratiti.

Od ovog iznosa je 87.000 KM privremeno oduzeto, prema potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta MUP-a Kantona Sarajevo od 11. juna 2020. godine, i pohranjen kod KDP-a Suda Bosne i Hercegovine.

Po pravosnažnoj presudi za aferu "Respiratori", nekadašnji premijer FBiH Fadil Novalić osuđen je na četiri godine, Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite na šest, a Fikret Hodžić na pet godina, prenosi Avaz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()