SIPA u predmetu koji se vodi protiv Debeveca i Mehmedagića uhapsila jednu osobu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva pretresli stanove i druge prostorije na šest lokacija

14.02.2024. 10:07
  • Podijeli:
Osman Mehmedagic Osmica_Anadolija-63e546c52be73.webp Foto: Anadolija

U okviru akcije kodnog naziva "Kodeks" uhapšena je jedna osoba koja se dovodi u vezu sa uhapšenim suspendovanim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom i bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva pretresli stanove i druge prostorije na šest lokacija.

Otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

"Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo 'Lažno predstavljanje' propisano Krivičnim zakonom FBiH kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine. Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine", navode iz SIPA-e.

Pretresi su realizovani na osnovu naloga Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

"Aktivnosti u predmetu 'Kodeks' su provedene protiv suspendovanog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i bivšeg direktora Obavještajno bezbjednosne agencije, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne akivnosti kao i druge nezakonitosti", zaključili su iz SIPA-e.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()