Sarajevski ćevabdžija optužen za utaju 3,5 miliona KM poreza

Akteri su optuženi za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca

15.11.2022. 08:35
  • Podijeli:
cevap_shutterstock-1664617502350.webp Foto: Shutterstock

Direktnim ispitivanjem prvooptuženog, Adnan Mrkva svjedočio je u petak Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u "slučaju Mrkva".

Akteri su optuženi za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca.

Pored Adnana Mrkve, u ovom predmetu optuženi su i Amel Ćapin, Adis Biberović i Arif Malići, te pravne osobe – "Mrkva" d.o.o. Sarajevo i "Mrkva Group" d.o.o Sarajevo.

Odgovarajući na upite braniteljice, advokatice Edine Rešidović, Mrkva je u svojstvu svjedoka ukazao na hronologiju i dinamiku dešavanja prije i nakon povratka iz SAD. Tamo je boravio od 1995. do 2007. godine, najprije u Čikagu, a potom u Feniksu, baveći se različitim poslovima.

Povratak iz SAD

Nakon što je zasnovao porodicu, 2000. godine je kupio kuću u Feniksu i tamo radio kao konobar u jednom restoranu. Kasnije se okrenuo privatnom biznisu, te završio koledž biznisa/menadžmenta, nakon čega je zajedno sa suprugom otvorio putnu agenciju.

Prema Mrkvinom kazivanju, preovladala je želja da se vrati u rodni grad, gdje njegova porodica ima dugu tradiciju u ugostiteljskoj djelatnosti. Njegov dedo je još od 1963. godine imao ćevabdžinicu, koja je uz „Ferhatovićevu devetku“ među prvim ćevabdžinicama na Balkanu.

Dodao je kako je njegov motiv osim spajanja s familijom bila i želja, da uz iskustvo, stečeno u Americi, razvije i unaprijedi taj porodični biznis. Naveo je da ga je dedo od malih nogu uvodio u tajne posla, a budući da su se njegovi roditelji razveli, on i brat su odrasli kod dede i nane.

Mrkva nadalje navodi kako je u tom kontekstu nastojao da napravi nešto respektabilno i da ćevape kao bosanski specijalitet institucionalno zaštiti i razvije kao sarajevski brand, odnosno kao specifičan segment gastronomske baštine, istaknuvši kako je ta ideja i dalje aktuelna i da ima podršku gradske uprave.

Potom se detaljno osvrnuo na hronologiju dešavanja nakon dedine smrti 1994. godine i nastavak posla koji su od tada vodile njegova majka i tetka. Podsjetio je kako je shvatio da mora proširiti posao i kreirati novu vrijednost. To je rezultiralo osnivanjem firme Mrkva Group doo u junu 2008. godine zajedno s bratom.

Odnosi s rođacima

Pritom su se, kako je kazao, oslanjali na model franšize s jednim centrom i više poslovnica. Naveo je da je to krenulo prilično dobro s obzirom na komplicirano poslovno okruženje. Tako su osim ćevabdžinice „Kod Mrkve“ na Baščaršiji otvorili drugu poslovnicu na Dobrinji, potom na Malti u u SCC-u. Rekao je da je temeljna ideja bilo širenje ponude.

Ostatak svjedočenja odnosio se na razvoj posla uz korištenje određenog programa/softvera, namijenjenog za ugostiteljstvo i apliciranje modela ‘Hand off Managementa’, te poslovne relacije koje su vladale u sklopu familije. Osvrnuo se i na odnos spram njegovih rođaka, koji su se nakon smrti njegove tetke zakomplicirali.

Mrkva je opisao i razloge za osnivanje firme Mrkva doo, te način na koji su raspolagali prihodima i deponovali pazar. Opisao je i poteškoće koje prate ugostiteljsku djelatnost u pogledu troškova repromaterijala, radne snage i režija.

Naveo je i kako se posao dobro razvijao, ali i da je vremenom ‘prizemljio’ očekivanja. Prihodi su umjereno rasli, uz opasku kako se profit u ugostiteljstvu kreće u rasponu od tri do deset posto.

Oštetili budžet

Saslušanje Adnana Mrkve u svojstvu svjedoka, kako je najavljeno, bit će nastavljeno na narednom ročištu.

Optužnica u ovom predmetu, ga tereti da je organizirao grupu koja je od početka 2012. do kraja 2015. godine, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca, oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH.

Kako se u optužnici navodi, Mrkva i Amel Ćapin koristili su novac iz ‘crne blagajne’ za finansiranje vlastitih i potreba svojih porodica te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938 KM.

Višegodišnji prvostepeni postupak u ovom predmetu u fazi je izvođenja dokaza odbrane. Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()