Prva Sky optužnica: Likvidaciju Bašića organizovao Railić

Grupa se tereti za teško ubistvo Radenka Bašića, organizovani kriminal, trgovinu drogom i pranje novca

06.12.2022. 13:40
  • Podijeli:
dalibor railic foto tuzilastvo_bih-6389f8884a224.webp Foto: Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dalibora Railića (37) zvanog Dugi i još sedam osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, uključujući i ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Osim Railića optuženi su još i Aleksandar Miljatović (34), kao izvršilac Bašićevog ubistva, njegov kum Igor Repajić (32) kao pomoćnik, zatim Haris Gredelj (36), Mirjana Vujović (43), Željko Simić (43), Aleksandar Ivković (37) i Goran Gvozden (40).

Radenko Bašić

"U okviru predmeta obuhvaćeni su dokazi iz Sky i Anom aplikacija, a optuženo je osam osoba, koje se terete za organizovani kriminal povezan sa više teških krivičnih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika Bašića", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Aleksandar Miljatović

On navodi da se optuženi terete da su  nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuanu u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

"Optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tijekom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine", rekao je Grubešić.

Pojasnio je da se Railić, Mijatović i Repajić terete da su, nakon štoj Railić organizovao grupu ljudi s ciljem ubistva načelnika prijedorske krim policije Radenka Bašića, a radi sprečavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje droga, pristupili organizovanoj grupi.

"U okviru grupe Miljatović je 21. marta ove godine počinio ubistvo Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini", rekao je Grubešić.

Optuženima se na teret stavljaju krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo, kao i krivično djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

"Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, 4 stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta", istakao je Grubešić.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()