Policijska akcija u Sarajevu zbog nezakonitog trgovanja akcijama, pretresen i sef u banci

Pretresi su izvršeni po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva

09.02.2024. 12:27
  • Podijeli:
sipa_akcija - anadolija-63eba5b5187f3.webp Foto: Anadolija

Zbog nezakonitog trgovanja akcijama jednog od emitenata akcijama na tržištu hartija od vrijednosti u BiH uhapšena je jedna osoba u Sarajevu, ali je ubrzo puštena. Riječ je o akciji kodnog naziva "Broker" koju su realizirali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Do hapšenja je došlo zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo "zloupotreba položaja ili ovlaštenja" i "pranje novca".

Kako je potvrđeno za Klix.ba, uhapšena osoba je puštena nakon ispitivanja.

Iz SIPA-e su podsjetili da su pripadnici ove agencije jučer u okviru akcije "Broker" na području Sarajeva izvršili pretrese na tri lokacije - dva poslovna i jednog stambenog objekta.

Izvršen je i pretres jednog sefa u poslovnoj banci te su pronađeni i privremeno oduzeti dokazi važni za dalji krivični postupak.

U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, izvršena je privremena obustava transakcija na nekoliko računa otvorenih na ime fizičkih lica.

Pretresi su izvršeni po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()