Podrška pretučenom Derviševiću: Brza i efikasna istraga policije od izuzetne važnosti

"Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci"

20.08.2023. 13:34
  • Podijeli:
Mirza Dervišević Brčko napad_Facebook-64e1fa047c62b.webp Foto: Facebook

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju policiju Brčko Distikta da hitno istraži fizički napad na Mirzu Derviševića, novinara i vlasnika portala Times.ba, te utvrdi počinioce i poduzme zakonske mjere za njihovo kažnjavanje.

Napad se desio kasno sinoć u Brčkom, kojom prilikom je nepoznata osoba fizički nasrnula na Derviševića i nanijela mu teže povrede u predjelu glave.

Inače, Mirza Dervišević već duže vrijeme živi u Kataru, a u trenutku napada bio je na godišnjem odmoru u Brčkom.

Upravni odbor BH novinara osuđuje fizičko nasilje prema novinaru Derviševiću, te sa zabrinutošću skreće pažnju na učestalo nasilje prema novinarima i stvaranje neprijateljskog okruženja za sve medijske radnike i aktiviste koji kritički promišljaju i pišu o aktuelnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini.

"Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci. Zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcioniranje osoba i/ili grupa  koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti. Novinari moraju imati sigurno okruženje za svoj rad, ali ne smiju biti meta napada radi novinarske profesije i kada nisu na svakodnevnom novinarskom zadatku", piše u saopštenju BH novinara.

U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara naglasio je da je svako nasilje neprihvatljiv način "obračuna" sa medijima i novinarima čiji se rad nekome "ne dopada", podsjećajući kako svaki građanin ili organizacija trebaju koristiti legitima i zakonita sredstva iskazivanja nezadovoljstva određenim medijskim sadržajima ili uredničkim politikama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()