U ovoj zemlji sankcionisaće političare koji lažu

Nakon debate u Senedu, generalni savjetnik vlade Mik Antoniv rekao je da će zakon biti uveden prije sljedećih velških izbora za dvije godine

03.07.2024. 09:49
  • Podijeli:
laganje-lazljivac-laz-shutterstock.jpg

Vlada Velsa predvođena laburistima obavezala se da će uvesti „globalno pionirsko” zakonodavstvo koje bi učinilo laganje u tamošnjoj politici nelegalnim.

Članovi velškog parlamenta (Sened) opisali su to kao istorijski trenutak i borbu protiv "egzistencijalne prijetnje" koju demokratiji predstavlja laž u politici.

Nakon debate u Senedu, generalni savjetnik vlade Mik Antoniv rekao je da će zakon biti uveden prije sljedećih velških izbora za dvije godine.

"Vlada Velsa će prije 2026. godine donijeti zakon za diskvalifikaciju članova i kandidata koji su proglašeni krivim za namjernu obmanu kroz nezavisni sudski proces", rekao je on.

Antoniv je dodao da će biti razrađeni praktični detalji o tome kako će zakon koji će se boriti protiv laganja funkcionisati i pozvao je na međustranačku saradnju.

Član nacionalističke partije Plaid Kamri, Adam Prajs, istakao je da će velška demokratija biti prva u svijetu koja će uvesti opštu zabranu obmane od strane političara.

"Mi smo na početku globalnog pokreta. Stavićemo van zakona političku laž", poručio je Prajs i dodao da je ''istina u srcu demokratije'', ali da je došlo do kolapsa povjerenja u političare.

"To je egzistencijalna prijetnja. Demokratija počinje da se ruši ako birači ne mogu da vjeruju u ono što kažu njihovi izabrani predstavnici", dodao je Prajs.

Tokom debate, član laburista Alun Dejvis optužio je lidera torijevaca u Velsu Endrua Dejvisa da je ranije danas na Tviteru objavio "direktnu laž" da laburisti žele da plaćaju ilegalnim imigrantima 1.600 funti mjesečno.

"Ovo odvodi našu politiku u kanalizaciju i sprečava nas da se upuštamo jedni s drugima u pravu političku debatu", ocijenio je on.

Drugi član laburista, Li Voters, rekao je da je bivši premijer Boris Džonson lagao na putu do Dauning strita.

"Politika u ovoj zemlji postaje sve mračnija. Javnost treba da zna da može da vjeruje onome što se govori. Laž ne može postati norma", poručio je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()