Ma, kakva Španija i Njemačka: Novi favorit Eura je poprilično iznenađenje

Ipak, treba istaći da Oranje nisu apsolutni favoriti

03.07.2024. 10:29
  • Podijeli:
nizozemska_slavlje - reuters-1669052995623.webp Foto: Reuters

Osmina finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj okončana je večeras utakmicom Turske i Austrije. Turska je slavila s 2:1 i prošla je među osam najboljih selekcija Evrope, gdje joj kladionice daju najmanje šanse za osvajanje trofeja. Sada je najveći favorit Nizozemska.

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj polako ulazi u svoju završnu fazu. Danas je okončana osmina finala, a uzbuđenja se nastavljaju za tri dana kada kreću četvrtfinalne utakmice.

Parovi četvrtfinala su sljedeći:

Španija - Njemačka (5. juli) 18:00 - Stuttgart
Portugal - Francuska (5. juli) 21:00 - Hamburg
Engleska - Švicarska (6. juli) 18:00 - Dusseldorf
Nizozemska - Turska (6. juli) 21:00 - Berlin

Kladionice su prije početka Evropskog prvenstva najveće šanse za trijumf davale selekciji Engleske. Gordi Albion su mnogi vidjeli na tronu, ali su im veoma slabe igre poprilično spustile šanse, iako su još uvijek pri vrhu.

Međutim, pred duele četvrtfinala imamo iznenađujućeg favorita za osvajanje titule šampiona Evrope. To je selekcija Nizozemske.

Kladionice selekciji Ronalda Koemana daju 16.9 posto šansi za osvajanje trofeja. Ipak, treba istaći da Oranje nisu apsolutni favoriti.

Ostale evropske sile su odmah iza njih. Perfektni Španci su na drugom mjestu s 15.3 posto šansi, Englezima se daje 15.2, a Njemačkoj 15.1 posto šansi za trofej.

Dakle, kvote su poprilično izjednačene s tim da su Nizozemci za nijansu ispred zbog kostura koji im poprilično ide u prilog.

Ako bi se ostvarila predviđanja Nizozemcima bi to bio drugi trofej prvaka Evrope u historiju. Jedinu titulu su osvojili 1988. godine.

Blijedim Francuzima se daje 14.5 posto šansi za osvajanje EP, Portugalu 10.5%, a Švicarska i Turska su autsajderi sa 6.3, odnosno 6.2 posto šansi.

Treba svakako istaći da će se u polufinalu sresti pobjednici duela Španija - Njemačka i Portugal Francuska, te Engleska - Švicarska i Nizozemska Turska. Polufinala sa igraju 9. i 10. jula.

Finale Evropskog prvenstva igra se 14. jula od 21 sat na Olimpijskom stadionu u Berlinu i ostaje nam da vidimo ko će postati novi prvak Starog kontinenta.

Podsjetimo, aktuelni prvak Italija eliminisana je nakon očajne predstave od selekcije Švicarske rezultatom 2:0.

Ono što je zanimljivo je to da su najuspješnije nacije na EP Njemačka i Španija. Obje selekcije imaju po tri titule, ali samo će jedna imati mogućnost da se bori za trofej s obzirom da igraju u četvrtfinalu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()