Ovo su imena uhapšenih u akciji "Index" koju je provela SIPA

Frizirani su i podaci o nastavnom kadru, u cilju sticanja licence za rad koju daje resorno kantonalno ministarstvo

18.03.2024. 18:52
  • Podijeli:
sipa_anadolija 1-63dbbe6e994a0.webp Foto: Anadolija

U akciji SIPA-e kodnog naziva "Index" danas je uhapšeno šest osoba oje se dovode u vezu sa nezakonitim postupanjima u procesu izdavanja diploma.

Iako SIPA nije saopćila identitet uhapšenih, nezvanično saznajemo da su osim Edine Brutus, koja je jedna od osnivača Internacionalnog univerziteta u Goraždu, uhapšeni i bivši rektor ove visokoškolske ustanove Hajriz Bećirović i bivši sekretar Univerziteta Melvedin Jašarević te Kaja Imširović iz Zenice i Damir Žuga, bivši ministar obrazovanja BPK Goražde.

SIPA je prethodno izvršila pretrese objekata u vlasništvu privatnih i pravnih lica u Sarajevu, Goraždu, Travniku i Zenici.

Pretresi su izvršeni po nalogu Tužilaštva BiH, a ova akcija provedena je zbog sumnji na organizirani kriminal i pranje novca u nekoliko visokoškolskih ustanova.

Osim u Goraždu, SIPA je izvršila pretrese u nekoliko drugih gradova BiH, a pravna i fizička lica obuhvaćena ovom akcijom sumnjiče se za nezakonitu dodjelu diploma na nekoliko visokoškolskih ustanova u BiH.

Iz SIPA-e su naveli kako je prilikom pretresa 13 lokacija u četiri grada izuzeta obimna dokumentacija o financijskom poslovanju privatnih visokoškolskih ustanova, fakultetske diplome, dosjei studenata kao i 24.000 eura i 20.000 maraka.

Što se tiče Internacionalnog univerziteta u Goraždu koji je, između ostalih, predmet akcije postoje brojna svjedočanstva da su se na ovom univerzitetu prodavale diplome, između ostalih i da je bivši sekretar Univerziteta u Goraždu otkrio 55 lažnih studentskih dosjea.

Također, frizirani su i podaci o nastavnom kadru, u cilju sticanja licence za rad koju daje resorno kantonalno ministarstvo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()