Očuh zlostavljao dijete! Institucije "peru ruke"

“Nadležni Centar za socijalni rad Srebrenik od 16. januara 2023.godine, čak i na poziv policije, odbija da preuzme brigu o maloljetnom djetetu"

20.01.2024. 09:54
  • Podijeli:
Dete_zlostavljanje_nasilje_deca_pedofilija_Foto Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Udruženje Zemlja djece u BiH sa sjedištem u Tuzli podijelilo je ozbiljan apel u kojem navode da nadležne institucije ne žele preuzeti 13-godišnju žrtvu nasilja sa prebivalištem u Srebreniku, koju je zlostavljao očuh.

“Kao organizacija-članica Mobilnog tima za identifikaciju žrtava trgovine ljudima u Tuzli, došli smo do saznanja da se stručni radnici JU Centar za socijalni rad Tuzla od 16. januara 2024. godine bore sa situacijom zbrinjavanja trinaestogodišnjeg djeteta, sa prebivalištem u Srebreniku, kojem je pomenuti Centar pružio zaštitu i pomoć kao žrtvi nasilja u porodici počinjenog od strane očuha (izrečena zaštitna mjera zabrana približavanja maloljetnom djetetu)”, naveli su iz Udruženja i dodali:

“Nadležni Centar za socijalni rad Srebrenik od 16. januara 2023.godine, čak i na poziv policije, odbija da preuzme brigu o maloljetnom djetetu. Nakon prvobitnog prihvata u Prihvatilište u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, u večernjim satima dana 18. januara 2024. godine, dijete je odvezeno na pregled na Kliniku za psihijatriju JZU UKC-a Tuzla, odakle nije vraćeno u prostorije Prihvatilišta, jer je za njega ulaz bio zatvoren. Došli smo do saznanja da su uposlenici ove ustanove postavili ultimatum, da, ukoliko se ovo dijete smjesti u ustanovu, oni će napustiti istu”.

Kako tvrde dalje, dijete je provelo cijeli dan u Centru za socijalni rad Tuzla, iako je stručno osoblje Centra uložilo vanljudske napore u smjeru zbrinjavanja djeteta.

“Obratili su se svim nadležnim institucijama za zaštitu prava djeteta (kantonalnom ministarstvu za socijalnu zaštitu, Federalnom ministarstvu rada i socijalne zaštite, Vijeću za djecu Federacije BiH, Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH), ali, nažalost, menadžment Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli se oglušio na sve intervencije pomenutih institucija”, tvrde u Udruženju dalje.


“Kao organizacija koja je inicirala i finansijski pomogla da se uspostavi Prihvatilište za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja, apelujemo na nadležne institucije, uključujući i kantonalno tužilaštvo, da se preispita potencijalna odgovornost nadležnog Centra za socijalni rad Srebrenik, kao i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, a u vezi sa nesavjesnim radom u službi, odnosno ozbiljnim ugrožavanjem prava djeteta na zaštitu od nasilja i adekvatno zbrinjavanje u okviru sistema socijalne zaštite”, navode iz Udruženja Zemlja djece u BiH, prenosi Radio Sarajevo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()