Kako je direktor sarajevske firme utajio skoro 140.000 KM

Čeligija se tereti da je izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima

24.10.2022. 21:18
  • Podijeli:
tužilaštvo_bih_anadolija 1.jpg Foto: Anadolija

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Muzafera Čeligije (46) iz Sarajeva, državljanina Bosne i Hercegovine, zbog utaje poreza.

Optuženi se tereti da je u periodu od 1. novembra 2012. do 31. augusta 2014., radeći u svojstvu direktora pravnog lica "Moto turs" d.o.o. Sarajevo, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, realizovao promet viši od 900.000 KM i izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu 139.491 KM, za koju sumu je oštetio budžet BiH.

Čeligija se tereti da je izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima koji su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()