Istraga pucnjave u Sokocu: Delić jedini osumnjičeni!

Nakon ranjavanja Stefan Delić hospitalizovan u bolnici "Srbija" i nije životno ugrožen, dok će saslušane osobe po svemu sudeći biti puštene na slobodu

08.06.2023. 15:29
  • Podijeli:
Ubisto Miroslav Milinkovic foto SRNA-6480d9b4c28fc.webp Foto: SRNA

Stefan Delić, koji je juče ranjen u pucnjavi u Sokocu kada je ubijen Miroslav Milinković Bato, nalazi se u stabilnom stanju i nije životno ugrožen.

Kako je potvrđeno za UnaWorld Delić ima povredu grudnog koša, hospitalizovan je u bolnici "Srbija" i nalazi se pod nadzorom policije. Istraga u ovom slučaju se nastavlja kako bi se rasvijetlile sve okolnosti.

Neven Kramer, sekretar Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, kaže da je dežurni tužilac odmah po saznanju da je došlo do pucnjave u kojem je jedna osoba ubijena, a druga ranjena, izašao na lice mjesta i rukovodio svim mjerama i radnjama u cilju otkrivanja i procesuiranja krivičnog djela.

"Nakon prikupljanja svih dokaza o predmetnom krivičnom djelu i počiniocu, tužilaštvo će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora. Možemo konstatovati da je tokom noći saslušavano više lica i da je jedno lice stavljeno pod nadzorom policije na bolničkom liječenju", rekao je Kramer.

Nakon pucnjave privedene su dvije osobe i to Saša Karadžić koji je bio u društvu sa ranjenim Delićem, te muškarac koji se kao suvozač vozio sa ubijenim Milinkovićem. Obojica su ispitani i po svemu sudeći obojica će imati status svjedoka u daljem postupku, o čemu tužilaštvo tek treba da odluči.

U rasvjetljavanju slučaja istražiocima će od velike koristi biti snimak sa nadzornih kamera koji se pojavio i u javnosti, a koje su zabilježe čitav sukob.

"Prvi rezultati istrage ukazuju da se Milinković automobilom "volkswagen tiguan" kretao ulicom Cara Lazara i da se zaustavio na ulici kada je na trotoaru uočio Delića i Karadžića. Izašao je iz vozila, krenuo prema njima i Delić je tada pucao u Milinkovića. Ranjeni Milinković je krenuo da se vraća prema vozilu, pa je posrnuo i pao, a istovremeno se njegov suvozač dao u bjekstvo", kaže izvor iz istrage.

On dodaje da se Milinković pridigao i krenuo da bježi, da bi se u jednom trenutku okrenuo i uzvratio paljbu, kada je i pogodio Delića. Nedugo nakon toga je pao i podlegao zadobijenim povredama, dok su Delić i Karadžić, koji praktično nije ni učestvovao u obračunu, pobjegli u suprotnom pravcu.

Motiv pucnjave se istražuje, a sumnja se da je riječ o obračunu pripadnika dvije kriminalne grupe. Delić i Karadžić bliski su sa Ognjenom Orašaninom, za kojim se traga zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom, a operativnom se smatra za čovjeka bliskog "Škaljarskom klanu".

Orašanin je u oktobru 2020. godine bio meta napada kada je pod suvozačevo sjedište automobila "ford galaxy", kojim je uglavnom upravljao Karadžić, podmetnuta eksplozivna naprava velike razorne. Bomba je na vrijeme uočena i deaktivirana. Za podmetanje bombe MUP RS je podnio izvještaj Tužilaštvu BiH protiv sada ubijenog Milinkovića, dok su kao nalogodavci tog neuspjelog atentata označeni vođa "Kavačkog klana" Radoje Zvicer i Darko Elez.

Osim toga, ubijeni Milinković se dovodio u vezu i sa automafijom. Hapšen je zajedno sa pet osoba zbog sumnje da je bio dio kriminalne grupe koji su krali skupocjena vozila u Sarajevu, Doboju i Tuzli. Tada su izvršeni pretresi na 15 lokacija i pronađeno je sedam vozila za koja se sumnja da su ukradena u BiH i zemljama Evropske unije.

I Delić je prolazio kroz policijske evidencije. Zajedno sa Orašaninom i Karadžićem hapšen je nedugo nakon otkrivanja bombe ispod Orašaninovog vozila. Naime, njih trojica su tada sprovodili privatnu istragu pa su na ulici presreli i pretukli jednog mladića. Svi su uhapšeni i sprovedeni u tužilaštvo. Nakon saslušanja su pušteni na slobodu i postupak protiv njih je nastavljen u redovnoj proceduri.

Nedugo nakon toga policija je uhapsila i brata od pretučenog mladića zbog sumnje da je Deliću uputio ozbiljne prijetnje smrću.

Orašanin i Karadžić našli su se i u izvještaju koji je MUP RS krajem prošle godine podnio Tužilaštvu BiH, na osnovu podataka prikupljenih dekripcijom aplikacija "Sky" i "Anom". Orašanin je tada označen kao jedan od ključnih ljudi umiješanih u međunarodnu trgovinu kokainom, a na izvještaju se našlo ukupno 17 osoba među kojima su i dobro poznata imena poput Filipa Koraća, Zlatana Ćuka, ali i Nikola Dedović, brat jednog od vođa "Škaljarskog klana" Igora Dedovića koji je u januaru 2020. godine ubijen u Atini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()