Hadžibajrićeva sekretarka i optuženi Karišik traže sporazum o priznanju krivice

Održano predraspravno ročište

06.06.2024. 14:47
  • Podijeli:
Ibrahim Hadžibajrić foto Armin Durgut:PIXSELL-645cfbee68236.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano predraspravno ročište u predmetu Ibrahim Hadžibajrić i ostali.

Tužilac Samir Selimović je na današnjem ročištu kazao da su optuženi Elmedin Karišik i Alma Destanović, sekretarka Općine, podnijeli inicijativu za pregovore s Tužilaštvom o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.

Osim toga, advokatica Adna Dobojlić, koja zastupa Seida Hadžibajrića i Fahrudina Novajliju istakla je kako je upućen zahtjev za rješavanje sukoba nadležnosti.

- Uložili smo žalbu koja je uvažena. Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje iz razloga što su oni proveli šest mjeseci u pritvoru po rješenju Suda BiH. Obzirom da je Sud BiH nadležan za odlučivanje o nadležnosti, tražili smo da se objedini postupak i da se vodi pred jednim sudom, a ne da se dva postupka vode za iste činjenice - istakla je Dobojlić za "Avaz".

Dobojlić je također na današnjem ročištu istakla kako se Novalija tereti za krivično djelo koje je u nadležnosti Suda BiH.

- Fahrudina Novalija, koji se tereti za davanje dara - krivično djelo iz nadležnosti Općinskog suda, sudi se Kantonalnom jer je predmet objedinjen. Obzirom na njegovu starosnu dob i nadležnost suda, tražila sam da se razmotri mogućnost razdvajanja, da bi se što efikasnije i brže završio postupak za njeg. Proveo bi tri godine slušajući postupak koji se ne odnosi na njega - kazala je Dobojlić.

Optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić, Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, Fahrudin Novalija i firma “Plaza Group“ terete za organizirani kriminal vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara i drugih oblika koristi, pranjem novca, krivotvorenjem službene isprave, sprečavanjem dokazivanja i davanjem lažnih podataka o imovini i prihodima.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()