Akcija "Tiket": Prevarama oštetili kladioničare za više od 100.000 KM

MUP RS uhapsio 11 osoba osumnjičenih za prevare sa dojavama namještenih sportskih mečeva

09.12.2022. 13:25
  • Podijeli:
akcija tiket - matej dojave-6393288fdfcaa.webp Foto: screenshot/instagram

U akciji "Tiket" MUP Republike Srpske uhapsio je 11 osoba iz Trebinja, Foče i Čajniča, osumnjičenih da su varali kladioničare koje su oštetili za oko 100.000 maraka!

U MUP RS navode da je akcija sprovedena po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju i na kriminalističku obradu privedeno je 11 osoba, dok za troje i dalje traga. Svima se na teret stavlja da su počinili krivična djela prevara i pranje novca.

"Izvršeni su pretresi na 11 lokacija na području Foče, Trebinja i Čajniča i tom prilikom policijski službenici su pronašli i oduzeli predmete koji se dovode u vezu sa izvršnjem navedenih krivičnih djela. Uhapšeno je 11 osoba koji su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu, dok su tri lica nedostupna", navode u MUP-u RS.

Dodaju da su djela počinjena tako što su se osumnjičeni putem profila na društvenim mrežama Facebook i Instagram, reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima.

"Pomoću aplikacija za komunikaciju Viber, WhatsApp, Messenger stupali su u kontakt sa oštećenima iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, držali u zabludi, u pogledu toga da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima", navode u MUP-u RS.

Dodaju da su oštećeni preko servisa Western Union, RIA-e money transfer, Međunarodna poštanska uputnica i Moneygramom uplaćivali novac radi navodnog klađenja na mečeve i to na račune osumnjičenih i drugih osoba koji su bili angažovani za te potrebe.

"Po izvršenoj uplati novca, oštećeni su u daljnjoj komunikaciji održavani u zabludi da su ostvarili dobitak na kladionici, tako što su im osumnjičeni slali fotografije falsifikovanih dobitnih tiketa i uplatnica novca na ime oštećenih. Potom im je, u ime različitih izmišljenih troškova i provizija za slanje novca, traženo da uplate još novca", navode u MUP-u RS.

Pojašnjavaju da je osumnjičena grupa na ovaj način ostvarila imovinsku korist veću od 100.000 KM.

"Apelujemo na građane da, prilikom komunikacije na društvenim mrežama, budu oprezni i ne vjeruju osobama koje kreiraju profile na kojima objavljuju fotografije novca, nakita, navodno dobitnih tiketa, kao i izjava osoba, koje su navodno ostvarili novčani dobitak sarađujući sa njima. Naglašavamo da se u ovim slučajevima uvijek radi o pokušaju prevare", upozoravaju u MUP-u RS.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()