Bez novog ugovora bit će prekinuta isporuka gasa za Federaciju BiH

Ugovor o transportu gasa između sarajevske kompanije “Energoinvest” i firme “Sarajevogas” Istočno Sarajevo istekao je 31. decembra 2023. godine

04.01.2024. 18:15
  • Podijeli:
plin_anadolija 1-64db938110d2c.webp Foto: Anadolija

Direktor kompanije "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek najavio je za Radio Slobodna Evropa da, ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude potpisan ugovor između ove firme i "Energoinvesta" o transportu gasa, bit će prekinuta isporuka ovog energenta za Federaciju BiH.

Njegova izjava dolazi sedam dana poslije sastanka nadležnih dvije entitetske vlade (Republika Srpska i Federacija BiH) o isporuci gasa.

Sastanak je održan 29. decembra nakon što je firma iz Istočnog Sarajeva “Sarajevo-gas” poslala sarajevskom “Energoinvestu” zahtjev da cijena sa 11,1 bude uvećana na 14,1 marku, po 1.000 kubnih metara gasa. Poskupljenje obrazlažu ulaganjem u sistem gasovoda.

Ugovor o transportu gasa između sarajevske kompanije “Energoinvest” i firme “Sarajevogas” Istočno Sarajevo istekao je 31. decembra 2023. godine.

Novi ugovor još nije potpisan.

Kompanija “Energoinvest” je uvoznik gasa za entitet Federaciju BiH, dok gas za potrošače u entitetu Republika Srpska uvozi kompanija Gas-Res iz Banjaluke.

Firma “Sarajevogas” iz Istočnog Sarajeva posluje na teritoriji entiteta Republika Srpska i vlasnik je gasovoda dugog 40-ak kilometara. Njime se ruskim gasom snabdijeva i Sarajevo, kao najveći potrošač gasa.

“Obustava je odgođena zbog praznika, ali ukoliko ugovora ne bude u idućih par dana, moraćemo prekinuti isporuku. Već sam u krivičnom djelu, jer radimo bez ugovora. Faktura za ovaj mjesec sigurno će biti 300.000 maraka (oko 150.000 eura) i mi to nemamo kome da fakturišemo”, kazao je Elek za RSE.

Iz kompanije “Eneregoinvest” saopćili su za RSE da se nadaju da će novi ugovor biti potpisan u narednim danima, nakon sastanka entitetskih resornih ministarstava i direktora kompanija.

Iz “Energoinvesta” tvrde da je razlog dosadašnjeg nepotpisivanja “ultimativni zahtjev firme ‘Sarajevo-gas’ Istočno Sarajevo za povećanje cijene”.

Iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH nisu odgovorili na upit RSE-a kada će biti održani pregovori o novom ugvovoru i na koji način će biti riješen problem sa isporukom gasa.

Kako gas stiže u BiH?
Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisi od uvoznog gasa iz Rusije, koji u zemlju stiže “Turskim tokom”.

Gas se u BiH doprema gasovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije.

Federacija BiH godišnje troši oko 250 miliona, a Republika Srpska oko 50 miliona kubnih metara gasa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()