Aerodrom u Sarajevu dočekuje rekordno ljeto s desetak novih linija

Eskpanzija letova iz glavnog grada BiH

06.03.2024. 10:00
  • Podijeli:
aerodrom sarajevo pista-651a70063f42a.webp Foto: Facebook

Aerodrom u Sarajevu očekuje svoju rekordno najprometniju ljetnu sezonu, s dvanaest najavljenih novih linija i više od 1,6 miliona sjedišta u prodaji između 31. marta i 26. oktobra.

Ryanair ovog ljeta debituje sa šest odredišta, dok će Air Arabia i Aegean Airlines obnoviti svoje direktne letove za Sharjah i Atinu nakon nekoliko godina.

Turski avioprijevoznik SunExpress, koji danas ulazi na tržište Bosne i Hercegovine letovima iz Antalije, tokom ljeta će početi sa radom iz Izmira. Pegasus Airlines će povećati svoju prisutnost u Sarajevu novim letovima iz Antalije, dok će Flyadeal iz Saudijske Arabije i SAS Scandinavian Airlines pokrenuti sezonske linije iz Džede i Kopenhagena. Većina novih ruta bit će subvencionirana od Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Aerodrom Sarajevo ovog ljeta ima ukupno 1.636.428 sjedala na redovnim dolaznim i odlaznim letovima zajedno. To predstavlja povećanje od 30,3% u odnosu na prošlo ljeto i poboljšanje od 14,3% u odnosu na 2022. godinu, koja je bila najprometnije ljeto do sada, kada je Wizz Air imao bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tokom ljeta Turkish Airlines bit će najveći prijevoznik s nešto više od 200.000 sjedišta, a slijedit će ga lokalni konkurent Pegasus Airlines, a zatim Austrian Airlines. Novi sudionik Ryanair bit će šesti najveći zračni prevoznik na temelju raspoloživog kapaciteta s 96.178 sjedala, iza Wizz Air Abu Dhabija i Flydubaija.

Od svih prevoznika koji ove godine otvaraju nove linije za Sarajevo, Ryanair ima najveće aspiracije za budući razvoj u gradu, s ciljem da preveze 200.000 putnika samo tokom prve godine poslovanja, javlja Ex-Yu Aviation.

“Ryanair je jedini zračni prijevoznik koji može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini – oštra suprotnost konkurentskim zračnim prijevoznicima koji nastavljaju ukidati rute i smanjivati kapacitete.” Ryanairov glavni komercijalni direktor, Jason McGuinness, rekao je nedavno. Dodao je: “Mislim da je Sarajevo uvijek predstavljalo prazninu u našoj mreži i uvijek smo imali želju letjeti iz Sarajeva, ali su troškovi bili previsoki. Ne zanimaju nas kratkoročni dogovori i poslovi. Ove nove rute samo su početak. Tokom razgovora s upravom aerodroma i vladinim ministrima rekao sam da je Ryanair tu da raste. Želimo se širiti u Sarajevu. U početku nećemo imati bazu u Sarajevu. Kada uspostavimo bazu, tada ćemo direktno zaposliti tehničare, pilote i kabinsko osoblje. Još nismo u toj fazi, ali radimo na tome”.

Na temelju neizravnog protoka putnika, najprometnija neposlužena odredišta iz Sarajeva, nakon što se isključe nadolazeće nove linije, su Ankara, Amsterdam, Pariz i Brisel.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()