Tri su razloga zašto Đoković i ostala teniska elita žive u Monte Carlu

Pet od najboljih 10 tenisera svijeta živi u Monte Carlu, elintnom dijelu Monaca. Osim Đokovića, tu su Rus Daniil Medvedev, Danac Holger Rune, Italijan Jannik Sinner i Grk Stefanos Tsitsipas

20.12.2023. 18:15
  • Podijeli:
Novak Djokovic davis cup 3-6504a1029245f.webp Foto: Reuters

Kneževina Monako oduvijek je bila raj za najpopularnije svjetske sportiste, a posebno se to odnosi na tenisku elitu među kojom je i najbolji na svijetu, Novak Đoković.

Smještena na francuskoj rivijeri, ova mikrodržava pravi je raj za najbolje tenisere svijeta i tako je već decenijama. Brojni bivši asovi živjeli su u Monte Carlu, a i sada je to slučaj.

Pet od najboljih 10 tenisera svijeta živi u Monte Carlu, elintnom dijelu Monaca. Osim Đokovića, tu su Rus Daniil Medvedev, Danac Holger Rune, Italijan Jannik Sinner i Grk Stefanos Tsitsipas.

Nekoliko je razloga zbog kojih se teniseri odlučuju za život u Monte Carlu. Prvi i osnovni, naravno, jeste taj što je Monaco prava porezna oaza. Bez poreza na lični dohodak, kapitalnu dobit ili ulaganja, za sve one koji zarađuju mnogo u tenisu tu je moguće ostvariti ogromnu uštedu.

Đoković, koji je prvi prema listi Forbesa po zaradi u tenisu, prosječno godišnje zarađuje 38,4 miliona dolara od turnira. Njegova porezna ušteda je milionska.

Osim toga, Monaco nudi najbolje objekte za bavljenje tenisom i treniranje ove igre, uključujući i najpoznatiju tenisku akademiju Patrika Mouratoglua.

Treći razlog je upravo taj što sama teniska krema živi tu. Ne postoji mjesto na planeti s više tenisera na manjem prostoru pa je tako svima u cilju boraviti, trenirati i igrati s kolegama. Upravo o tome govorio je slavni danski teniser Holger Rune.

"Dolazim iz Danske i to je velika zemlja, ali s jako malo tenisera. Za mene su ovdje najbolji objekti i igrači s kojima mogu trenirati. U Danskoj ne mogu imati ovakva iskustva", poručio je Holger Rune za Forbes kada je otkrio razloge selidbe u Monte Carlo.

Istovremeno, Monaco je i država koja uživa u više od 300 sunčanih dana godišnje i tako se izdvaja po mnogo čemu kao idealna za život sportaša, a posebno tenisera zbog svojih trening-kompleksa.

U Monte Carlu živi nekolicina najbogatijih ljudi svijeta, a zanimljiva je priča legendarnog tenisera Bjorna Borga koji je nakon više od decenije života u ovom gradu morao preseliti u svoj Stockholm jer se našao u finansijskim poteškoćama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()