Sječa favorita: Istorijski debakl glavnih nosilaca

Istorijski neuspjeh najvećih favorita, naravno na papiru, kompletiran je jutros u Melburnu eliminacijom Ige Švjontek

22.01.2023. 14:15
  • Podijeli:
Iga Švjontek_Mark Baker AP Tanjug-63cd268c98fe1.webp Foto: Mark Baker / AP / Tanjug

Nikada se u istoriji profesionalnog tenisa, dakle od početka Open ere, nije dogodilo da na grend slemovima niko od prva dva nosioca, u obje konkurencije, ne stigne do četvrtfinala. Inače, Open era je u Parizu, Londonu i Njujorku počela 1968, a u Melburnu godinu dana kasnije.

Prije tog vremena profesionalcima nije bilo dozvoljeno takmičenje na grend slemovima, piše Sport klub. A baš taj istorijski neuspjeh najvećih favorita, naravno na papiru, kompletiran je jutros u Melburnu eliminacijom Ige Švjontek. Na papiru, jer niko ne može da ospori da je Novak Đoković glavni favorit za titulu, ali kao nosilac on zauzima tek peto mjesto. A znamo i zašto.

Muška konkurencija Australijan opena je ostala bez prva dva reketa po rejtingu još u drugom kolu. Rafael Nadal je poklekao pred povredom i nepripremljenošću, dok Kasper Rud nije dorastao zadatku.

Naravno, osim što Nole zbog mnogo neodigranih turnira u prošloj sezoni nije rangiran tamo gdje mu je po kvalitetu mjesto, na prvoj poziciji ATP liste, u Melburnu nema ni zvaničnog broja 1, Karlosa Alkaraza. Zato je Rud i bio među prvom dvojicom zvaničnih favorita, mada je realno da mu u konkurenciji jednog Srbina i dvojice Španaca tu po kvalitetu nije mjesto. Ali Norvežanin je najbolje iskoristio Noletovo neigranje zbog vakcine u prošloj godini i probio se u vrh.

U drugom kolu je poklekla i Ons Žaber, drugi reket ženskog tenisa. Iako se žalila na povredu koljena, istakla je da to nije glavni razlog za eliminaciju. Ali ako poraz Tunižanke nije potresao "bijeli sport", utisak poslije pakovanja kofera Poljakinje potpuno je drugačiji.

Od marta i povlačenja Ešli Barti, Iga je apsolutno dominantna na VTA turu, sa titulama na Rolan Garosu i US openu, kao i najdužom serijom pobjeda u ovom vijeku.

Varšavljanka je toliko odskočila od konkurencije u prošloj godini da je to već za anale. Ne samo da je osvojila mnogo više titula, nego ima i više od duplo poena od drugoplasirane Žaber.

Ali baš toj superiornosti je platila ceh. Nije mogla da izdrži ogroman pritisak da je uvijek apsolutni favorit. Ovo joj je treće takmičenje zaredom bez plasmana u finale. Na završnom Mastersu u Fort Vortu je poražena od Arine Sabaljenke, na Junajted kupu od Džesike Pegule i sada nova eliminacija, u okršaju sa Elenom Ribakinom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()