Serija traje: Zvezda srušila Partizan u istorijskom derbiju

Crveno-bijeli vezali petu pobjedu u eliti, te produžili negativni niz Crno-bijelih na četiri uzastopna poraza u društvu najboljih

08.12.2022. 22:25
  • Podijeli:
Partizan Crvena zvezda_Strahinja Aćimović Tanjug-6392494fba881.webp Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Košarkaši Crvene zvezde kao gosti su porazili Partizan u prvom vječitom derbiju u istoriji Evrolige.

Nakon 40 minuta velikog boja, semafor je pokazivao 73:76 (20:11, 13:29, 19:14, 21:22).

Crveno-bijeli su na taj način vezali petu pobjedu u eliti, te produžili negativni niz Crno-bijelih na četiri uzastopna poraza u društvu najboljih.

Čovjek odluke večeras bio je Nemanja Nedović, koji je trojkom dvije sekunde prije kraja zapečatio sudbinu ljutog protivnika. Dva rivala već su odigrala jadranski derbi. Ishod je bio isti.

Domaćin je krenuo jako, nošenog gromoglasnom podrškom sa tirbina. Odbrana Partizana bila je granitna, svi prilazi košu zatvoreni, a potom i skok potpuno iskontrolisan. Na drugoj strani parketa Crno-bijeli nisu blistali, ali su bili značajno bolji tim.

Ton igri davao je Kevin Panter, a skoro sve "otpatke" uspješno su kupili zahvaljujući, prije svega, Matijasu Lesoru, koji je na isteku deset minuta već imao pet ofanzivnih skokova. Epilog svega je sigurno vođstvo 20:11.

Pa ipak, Zvezda je u drugom kvartalu došla do daha. Četa Duška Ivanovića uspjela je da dođe do napadačke reprodukcije. Nedović je na iskustvo "povukao" ekipu, pritisak je popustio, pa je i "minus" počeo da se topi.  I ne samo to, gost je sredinom druge četvrtine poveo 24:22, što je natjeralo Željka Obradovića da pozove tajm-aut. On nije bio uspješan pošto su se razigrali Hasan Martin i Filip Petrušev, za "plus sedam" Crveno-bijelih na velikom predahu, 40:33.

Žoc je imao šta da kaže svojim učenicima na poluvremenu, s obzirom na podatak da ih je protivnik nadigrao sa 16 poena razlike u drugom periodu. Te lekcije urodile su plodom. Partizan je opet dodao gas i za tili čas preokrenuo situaciju (46:44). Ivanovićeva četa je reagovala, uspostavila ravnotežu, a zatim do ulaska u zadnju četvrtinu stekne i kakvu-takvu prednost, 54:52.

Početak finalne dionice bio je rovovska borba, bitka prsa u prsa u kojoj nijedan tim nije uspio da se "odlijepi". No, tada se "pojavio" mladi Tristan Vukčević i sa dopadljivom rolom na oba kraja parketa sredinom četvrtine osigurao domaćinu prednot 67:64, te time natjerao Duška Ivanovića da uzme minut odmora.

Predah nije urodio plodom jer je domaćin nastavio u pozitivnom ritmu i nedugo zatim se odvojio na šest koraka, 71:65. Pa ipak, tada je Luka Vildoza uzeo stvar u svoje ruke, "vezao" dvije trojke i najavio već opisanu dramu u finišu.

"Imali smo pet otvorenih šuteva, nismo pogodili nijedan. Oni su imali jedan, dali su ga", bilo je sve što je rekao popularni Žoc.

Meč-viner Nedović bio je rječitiji...

"Šta da kažem. Ovo je najbolji osjećaj ikada. Pobijediti najvećeg rivala, u ovakvoj atmosferi. Nevjerovatno. Imali smo šansu i iskoristili je. Nisam večeras pogađao trojke, međutim, znao sam da ću pogoditi kad bude najbitnije. Vjerovali smo. Znali smo da će naš šansa doći. Pogodili smo neke bitne šuteve i to je to".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()