Vico Zeljković izašao pred novinare, govorio o suđenju, opet najavio VAR, ali...

Neshvatljivo je da u 21. vijeku ljubitelji domaćeg fudbala u jednoj državi u TV prijenosu ne mogu gledati državnog prvaka

08.09.2023. 13:35
  • Podijeli:
vico zeljkovic armin durgut pixsell-64cb962ed5fc9.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Fudbaleri Zrinjskog ovog ljeta ispisali su historiju i postali prva ekipa iz naše zemlje koja je izborila plasman u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja.

No, generalno, bh. fudbal prolazi kroz teške dane. Reprezentativni, koji je u krizi rezultata, a problemi su još očitiji kada se pogleda domaće takmičenje.

Suđenje je posljednjih godina jedan od najvećih problema na terenima na kojima se kotrlja Select lopta, a sve zbog očigledne protekcije jednog kluba (Borac). Kluba za koji navija Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza BiH.

Neshvatljivo je da u 21. vijeku ljubitelji domaćeg fudbala u jednoj državi u TV prijenosu ne mogu gledati državnog prvaka.

Neshvatljivo je da se hibridni terenu u BiH rade više od osam mjeseci, a da se na kraju i ne urade kako je to dogovoreno.

Neshvatljivo je da nakon odigranog kola nema emisije u kojoj bi se analiziralo suđenje...

O svemu tome danas je govorio Vico Zeljković. Zapravo, najavio je da će govoriti, ali je vješto izbjegao skoro svaki konkretan odgovor.

"Što se tiče suđenja ove godine smo napravili šire liste kako bi se sudije mogle kažnjavati. I zahtijevat ćemo od Komiteta za sudije i suđenje da kažnjavaju one koje pogriješe. Greške se dešavaju, a ono što je obaveza nas da poduzmemo mjere da toga bude što manje. Gdje bude potrebe tražit ćemo da se sudije skidaju sa lista. Nama je u interesu da razvijamo ligu, a ne suprotno. Obećali smo uvođenje VAR-a i još jednom mogu potvrditi da ćemo od naredne sezone imati VAR", kazao je Zeljković, a potom govorio i o tome da treneri i igrači ne smiju komentarisati suđenje:

"Vidjet ćemo kako su to uradili savezi u okruženju i Evropi. Prepisat ćemo ono što je dobro.

Uz čestitke Zrinjskom na plasmanu u grupnu fazu, poručio je kako će od iduće sezone biti manje odgađanja utakmica zbog nastupa bh. klubova u Evrope.

"PLBiH ima kvaliteta i potencijal i očekujem da ćemo svake godine imati po jedan klub u grupama UEFA takmičenja".

Govorio je i o hibridnim terenima u BiH, te odgovorio na pitanje da li je FSBiH sam platio izgradnju terena u Banjaluci.

"Svi klubovi su imali uvjete. Klubovima je data mogućnost da li će učestvovati sami ili će i lokalna zajednica. Borac, Zrinjski i čini mi se Velež su bili potpisnici sa FSBiH. Tačno je da su bila kašnjenja. Od samog početka nije bilo vjere u projekat. Ali tereni su isto kao na Santiago Bernabeuu. Bilo je i nekih tehničkih problema. Izvukli smo pouku i neće se dešavati u nastavku projekta. Uskoro će početi radovi u Širokom Brijegu i Doboju. Nećemo stati. Bitno je i održavanje tih terena. Savez će biti zadužen za održavanje i rasteretit ćemo i klubove tih troškova. Ali smo uzeli na sebe tu obavezu", kazao je Zeljković.

Pitali su predsjednika FSBiH kako komentariše činjenicu da u TV prijenosu nismo mogli gledati prvaka zemlje (utakmica Zrinjski - GOŠK), te zašto još nema emisije koja će se baviti sudijskim greškama, odnosno dobrim potezima koje naprave sudije, a koje mogu poslužiti za edukaciju.

"TV kuća je potpisala i ona određuje šta im je prioritet u prijenosu utakmica. Što se tiče emisije o suđenju, imao sam tri, četiri sastanka, ali se od vlasnika TV prava vode da nisu pronašli nekoga kompetentnog ko bi to radio. Postoji i mogućnost da rade stručnjaci iz regiona. Napravili smo jednu vrstu kompromisa, da najkasnije u proljetnom dijelu sezone imamo tu emisiju", objasnio je Zeljković.

Poželio je večeras sreću Mehi Kodri, te kazao kako se ne miješa u spiskove selektora.

"Evo, nema Danilovića i Saničanina, mada po meni mislim da bi Saničanin trebao biti tu. Anel Ahmedhodžić? Njegovu suspenziju tražio je selektor. Nije kažnjen, o tome odlučuje Disciplinska komisija", istakao je Zeljković, uz nadu da će naš tim izboriti direktan plasman na EP, te da nećemo morati čekati baraž.

Dotakao se i o kaznama, objasnivši da je Disciplinska komisija FSBiH pooštrila kazne i zbog bakljada, ali i zbog nacionalizma i šovinizma na premijerligaškim terenima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()