Pred kraj života teško bolesni Beckenbauer je imao dvije želje, jednu nije ostvario

Veliki igrač i čovjek

09.01.2024. 19:20
  • Podijeli:
Beckenbauer reuters-659d889558e7c.webp Foto: Reuters

Franz Beckenbauer preminuo je u nedjelju u 78. godini, ostavivši Njemačku u dubokoj žalost. RTL je objasvio njegov pretposljednji intervju ikada, u kojem je Kaiser otvoreno govorio o svojim posljednjim željama prije smrti.

Konkretno, Beckenbaueru je puno snage dao susret s njegovim dugogodišnjim saputnicima Ulijem Hoeneßom (72), Paulom Breitnerom (72) i Karl-Heinzom Rummeniggeom (68) u u Salzburgu.

"To je bilo sjajno. Naravno da sam bio veoma sretan", rekao je Beckenbauer 2022. tokom intervjua o svojoj nagradi kao njemački nogometni ambasador.

Nagradu, nažalost, nije mogao lično da primi u Berlinu 19. maja 2022. godine iz zdravstvenih razloga.

Beckenbauer je tako ispunio jednu od želja, iako je već tada bio teško bolestan.

"Planirali smo ovo već duže vrijeme. Ali u februaru je to postalo stvarnost i sreli smo se kod mene ovdje u Salzburgu i proveli veče u baru. Tada je postajalo sve zabavnije i ljepše, kao što je to slučaj sa starijim osobama. Zaista smo uživali u ovoj večeri i rekli - ovo nam treba češće", kazao je za RTL.

Ali to se nije dogodilo – barem ne češće. Beckenbauer je zauvijek otišao u nedjelju, a sa njim i jedna neostvarena želja.

Nogometna legenda je u pomenutom intervjuu otkrila da je želio da posveti mnogo vremena sopstvenoj fondaciji. U to vrijeme to više nije bilo moguće iz zdravstvenih razloga, zbog čega je njegova supruga Heidi već duže vrijeme vukla konce.

Projekat "Kaiser's heart" podržava osobe sa invaliditetom i osobe koje su bolesne ili u nevolji ne svojom krivicom.

"Nadam se da fonacija ima budućnost, da će nastaviti da postoji u našem društvu, da ćemo i dalje imati isti značaj kao što smo imali u posljednjih 40 godina. Da li još imam snage, da li sam i dalje u stanju da doprinosim fondaciji to ostaje da se vidi", govorio je Beckenbauer.

Podsjetimo, najveći nogometaš u historiji Njemačke Franz Beckenbauer preminuo je u 78. godini.

Legendarni nogometaš bolovao je od Alzheimerove bolest koja se značajno pogoršala, a jučer je došla vijest da je preminuo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()