Pitali smo: Za koga navijaju poznate Sarajlije?

“Željo” ili ”Sarajevo” pitanje je sad!

24.10.2022. 18:12
  • Podijeli:
Sarajevo_vs_Zeljo_foto_FB-1666627305041.webp Foto: Facebook

Sarajlije se dijele na “pitare” i “košpicare”, što je oduvijek bilo pitanje svih pitanja.

Posljednjih decenija navijači sarajevskih fudbalskih klubova Sarajeva i Željezničara djele se na navijačke grupe “Horde zla” i “Manijake”. Da se razumijemo, pisac ovih redova, još uvijek ne može razumijeti zašto poklonici sporta, u ovom slučaju fudbala žele da im navijačke grupe nose tako “pogrdna” imena. Frustrirajuće.

Glavno pitanje je bilo ko navija za tim sa Koševa, a ko za tim s Grbavice. UNA je pitala neke od poznatih Sarajlija koji im je tim miliji, Sarajevo ili Željezničar i zašto je to tako?

Neki su bili iznenađeni pitanjem zašto, a neki su nam objasnili da su razlozi “inat” ili, kako Sarajlije vole reći “pasjaluk”.

Halid Bešlić, jedan od najpoznatijih pjevača narodne muzike u regionu za UNU kaže da navija za “Sarajevo”, ali da voli i “Želju”.

“Tako mi se potrefilo da volim Sarajevo. Kad sam bio momak, gledao sam Asima Ferhatovića Haseta, on mi je bio idol. Mada ja poštujem i Želju. Samo kad igraju Sarajevo i Željo, ja navijam za Sarajevo, a inače navijam i za Želju”, kaže Bešlić.

Abdulah Sidran, bh. književnik i proslavljeni scenarist za UNU kaže da u tom filmu nije 50 godina i da je apsolutna neznalica, ali  ističe da je nekad u publici i na tribinama sjedila gospoda, a po terenu trčala sirotinja.

“Kad se to prevrnulo, ja to prestao pratiti, briga me boli za nacionalne idole koji imaju avione i tako dalje, a one razne komentatore smatram štetočinama i dangubama, poput one babe koja češlja vunu dok selo gori”, kaže Sidran.

Zenit Đozić, nekadašnji glumac, muzičar i TV producent, jedan od članova New Primitws za UNU kaže da oduvijek navija za “Želju”.

Na pitanje zašto “Željo”, a ne “Sarajevo”, Đozić odgovara da se za “plave” odlučio zbog toga što njihovi navijači imaju više humora i zabavniji su.

Saša Magazinović, bh. parlamentarac kaže da oduvijek navija za “Želju”, a na naše pitanje zašto, on kaže "nema tu zašto, to je tako".

Haris Pašović, proslavljeni bh. reditelj kaže za UNU da navija za Želju.

“Zašto? Zato što su svi u porodici užoj i široj navijali za Sarajevo, a moj najmlađi amidža za Želju. Mi smo bili pobunjenici i ostalo tako. Sarajevo mi je danas pojam konvencijalnosti, a Željo mi je danas avangarda”, kaže Pašović.

Mnoge poznate Sarajlije navijaju i navijali su za “Želju”.

Zdravko Čolić, regionalna muzička zvijezda, i jedan od najpoznatijih Sarajlija više puta je za medije govorio kako je odrastao na Grbavici i da je navijao za Želju.

“Odrastao sam na Grbavici, i kao dječak navijao za Željezničara, i uvijek se pojave emocije”, kazao je u jednom od intervjua Zdravko Čolić. I Sam Čola je igrao fudbal i bio veliki potencijal, ali se, ipak, na kraju odlučio za muziku.

Kada je riječ o ekipi koja više voli tim sa Koševa, tu su Haris Džinović, Hari Mata Hari, Dino Merlin, pokojni Kemal Monteno i drugi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()