Osvajanje Lige prvaka košta 1,452 milijarde evra

Manchester City osvojio je trostruku krunu nakon što je već ranije osvojenim naslovima u Premier ligi i FA kupu dodao i titulu najbolje ekipe Lige prvaka

13.06.2023. 08:56
  • Podijeli:
Mančester siti_Francisco Seco AP Tanjug-6484ec11d6574.webp Foto: Francisco Seco / AP / Tanjug

Igrači Pepa Guardiole do nje su došli pokorivši skupinu u kojoj su bili s Borussijom Dortmund, Sevillom i Kopenhagenom, a onda pobjedama u nokaut-fazi protiv RB Leipziga (ukupno 8:1), Bayerna (4:1), Real Madrida (5:1) i s minimalnih 1:0 u finalu protiv Intera došli do trofeja.

Iako i ostali europski klubovi troše ogroman novac na dovođenje igrača i njihove plaće, Manchester City za mnoge je jedan od sinonima za kupovanje titule, a usporedno s time Guardiola je "ćelava prevara". Španski As ne tvrdi to, no izračunao je koliko je u klub uloženo od 2008., odnosno otkad ga je kupio šeik Mansour. Negativna bilanca poslovanja od te 2008. do danas iznosi 1.452 milijarde eura.

Dovedeni igrači plaćeni 2.3 milijarde eura

Dodaje se da je u posljednjih 15 godina Manchester City za dovođenje igrača izdvojio 2.303 milijarde eura, a njihovom prodajom namaknuo 852 milijuna. "Cijena postizanja europske slave ukupno iznosi 1.452 milijarde eura", zaključuje As nakon prve Cityjeve titule u Ligi prvaka.

Inače, najskuplji igrač u Cityjevoj povijesti u klub je stigao 2021. godine. Za dovođenje Jacka Grealisha Aston Villi je plaćeno 117 milijuna eura, piše Index.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()