NSBiH u problemu: FIFA zaustavila uvođenje VAR-a u takmičenjima WWIN Liga BiH i Kup BIH

Sama ideja je naišla na odobravanje šire javnosti no, poput priče sa gradnjom hibridnih terena, stvari nisu tako jednostavne, a ni transparentne

24.05.2024. 19:49
  • Podijeli:
sarajevo borac facebook-66242371be6a6.webp Foto: Facebook

Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine počeo je sa implementacijom VAR sistema u BiH, ali kako to u našoj zemlji često biva, nakon jednog koraka naprijed, zbog aljkavosti u bh. kući fudbala, moralo se napraviti dva koraka unazad, piše N1.

Početkom septembra prošle godine potvrđeno je kako će N/FS BiH do početka sezone 2024/25 implementirati VAR u Premijer ligi Bosne i Hercegovine kako bi se držao korak sa ostalim zemljama u Evropi i svijetu i kako bi se smanjio veliki broj očitih grešaka na utakmicama elitnog prvenstva u našoj zemlji.

Sama ideja je naišla na odobravanje šire javnosti no, poput priče sa gradnjom hibridnih terena, stvari nisu tako jednostavne, a ni transparentne.

Haos zbog neispoštovanih procedura

Kada je odlučeno da se krene u implementaciju plana o uvođenju VAR-a N/FS BiH je u februaru 2024. godine objavio

“Obavještenje o nabavci” pod nazivom “Implementacija VAR (video assistant referee) sistema za utakmice WWIN Lige BIH i Kupa BIH”. Posao je dodijeljen, a funkcioneri saveza najavili su spremnost da sve bude gotovo u zadatim rokovima.

“Procedura izbora najboljeg ponuđača opreme je okončana u predviđenom vremenskom roku, sve u skladu sa relevantnim propisima – kaže generalni sekretar FSBiH i dodaje da je krovna kuća bh. fudbala prema istoj proceduri izvršila izbor najboljeg ponuđača za konsultanske usluge, odnosno edukaciju tehničkog osoblja za uvođenje, rukovanje i upravljanje VAR tehnologijom.”, izjavio je krajem marta generalni sekretar N/FS BiH Adnan Džemidžić za portal Faktor.

No, u retrospektivi, ova izjava Adnana Džemidžića nije bila tačna, jer procedura nije bila ispoštovana na način koji bi zadovoljio kriterije FIFA-e. Naime, tender je okončan nakon samo pet dana, što je van svake prakse u poslovnom svijetu, a čini se da FIFA, koja u velikom dijelu finansira implementaciju nije obaviještena o tenderskoj proceduri.

Sve ovo ne bi bio toliko veliki problem da N/FS BiH već samostalno nije krenuo u poduzimanje koraka ka implementaciji projekta i da nije sklopio ugovor sa kompanijom Hawk-Eye iz Švicarske i nabavio svu opremu, i to krajem aprila, što su potvrdili sami funkcioneri saveza izjavom Ognjena Valića, projekt menadžera.

“Dobili smo zadatak od Izvršnog odbora NS/FS BiH na čelu sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem da počnemo sa primjenom VAR sistema već od prvog kola naredne sezone. Oprema je već nabavljena i jedan od lidera u oblasti VAR tehnologije „Hawk-Eye“ koji koristi i FIFA, biće prisutan i na našim terenima. Iako je kratak vremenski period pred nama, siguran sam da ćemo kvalitetnim i predanim radom uspjeti u našim namjerama da od iduće sezone imamo VAR sistem na svim utakmicama Wwin Lige Bosne i Hercegovine.”, rekao je Valić u izjavi koja je objavljena na službenoj stranici saveza.

Cjelokupan tekst pročitajte OVDJE.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()