Nikoga nije trenirao više od 10 godina: Barca ga želi na klupi

Da li će doći do povratka u Kataloniju

01.02.2024. 08:50
  • Podijeli:
frank rijkaard reuters 1-65ba3ca0c41e6.webp Foto: Reuters

Barcelona je krenula u potragu za trenerom koji će preuzeti ekipu sljedeće sezone. Xavi je najavio svoj odlazak s klupe i u klubu traže idealno rješenje koje bi ga nadomjestilo.

Predsjednik kluba Joan Laporta sjetio se Franka Rijkaarda. Laporta u svom drugom mandatu na čelnoj poziciji katalonskog ponosa vraća u klub lica s kojima je sarađivao i u prvom.

Xavi je samo jedan od takvih. Deca je stavio na poziciju sportskog direktora, Rafaela Marqueza za trenera mlade ekipe, Juliana Bellettija na mjesto njegovog asistenta, posao je dao Bojanu Krkiću, a u jednom trenutku je U-19 momčad vodio i Javier Saviola.

Red je došao i na Rijkaarda. Pod vodstvom tog nizozemskog stručnjaka, Barcelona je od 2003. do 2008. godine osvojila dva ligaška naslova, dva španska superkupa i Ligu prvaka. U sezoni 2005./06. slavila je dvostruku krunu i s ukupnih 4:0 iz dvije utakmice protiv Espanyola stigla i do trofeja u superkupu.

Rijkaard je nakon Barce vodio Galatasaray, a onda i reprezentaciju Saudijske Arabije od 2011. do 2013. godine. Bio mu je to i posljednji posao. Laporta mu je poručio da na mjesto asistenta može dovesti Marca van Bastena.

Iako nije u potpunosti odbacio mogućnost da se vrati nogometu, Rijkaard je tu ponudu odbio. Proslavljeni bivši nizozemski reprezentativac trenutno živi u Amsterdamu i u poslu je s nekretninama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()