Nastavak drame u Kolumbiji: Odgođeno oslobađanje oce zvijezde Liverpula

Dijazova majka Kilenis Marulanda i otac Luis Manuel Dijaz oteti su dok su se vozili automobilom u kolumbijskoj provinciji La Guahira 28. oktobra

06.11.2023. 19:36
  • Podijeli:
Luis Díaz_foto_TW Cropped-653e1d2c705f5.webp Foto: Twitter/@TransferSector

Oslobođenje Luisa Manuela Dijaza, oca fudbalera engleskog fudbalskog kluba "Liverpul" Luisa Dijaza, kojeg u zarobljeništvu drži kolumbijska Nacionalna oslobodilačka vojska /ELN/, biće odgođeno dok se nastavljaju vojne operacije u regionu, saopštili su danas pobunjenici.

Dijazova majka Kilenis Marulanda i otac Luis Manuel Dijaz oteti su dok su se vozili automobilom u kolumbijskoj provinciji La Guahira 28. oktobra. Marulanda je oslobođena nekoliko časova kasnije.

Razlog otmice nije poznat, ali bezbjednosni izvori navode da ELN finansira svoje operacije putem otmica, iznudom i švercom droge.

ELN je saopštio da će otac poznatog fudbalera biti oslobođen što je prije moguće, ali da prisustvo kolumbijskih bezbjednosnih snaga otežava njegovo puštanje na slobodu.

"Cijeli region ispunjen je vojskom, preletima helikoptera, vojnicima, oglašavanjem putem megafona, ponuđene su nagrade i vrše se pretrage. Pod ovim uslovima, Luis Manuel Dijaz neće biti oslobođen", navodi se u saopštenju ELN.

Kolumbijske vlasti saopštile su prošle sedmice da je ELN odgovoran za otmicu fudbalerovog oca.

Analitičari navode da bi incident mogao da ugrozi mirovne razgovore između ELN i vlasti koji su obnovljeni uz nadu da bi se mogla okončati uloga te grupe u šezdesetogodišnjem sukobu tokom kojeg je poginulo najmanje 450.000 ljudi.

Vlada i ELN su, u sklopu razgovora, u avgustu počeli šestomjesečni prekid vatre.

Na snimcima nadzornih kamera koje su emitovali lokalni mediji vide se napadači koji na motociklima prate automobil bračnog para do benzinske stanice, gdje su ih oteli.

Barankas se nalazi u provinciji La Guahira na sjeveru Kolumbije, gdje je aktivno nekoliko gerilskih grupacija i oružanih bandi.

Policija i vojska su usmjerili potragu na planine Periha, gdje se gusta šuma prostire do granice između Kolumbije i Venecuele.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()