Milijarder s 10 miliona eura nagradio reprezentaciju Gruzije, obećao nevjerovatnu premiju ako izbace Španiju

Ivanišvili, koji je "težak" 4,9 milijardi eura, obećao je dodatnih 10 miliona eura ako Gruzija u nedjelju pobijedi Španiju u osmini finala

27.06.2024. 21:09
  • Podijeli:
ceska gruzija reuters-6676e2e646a92.webp Foto: Reuters

Osnivač gruzijske vladajuće stranke i bivši premijer Bidzina Ivanišvili, rekao je da će donirati 30 miliona larija (10,7 miliona eura) nogometnoj reprezentaciji nakon što su uspjeli da senzacionalno prođu u osminu finala Eura.

U saopćenju, njegova stranka "Gruzijski san" navodi da je Ivanišvili čestitao timu i obećao novac od svoje dobrotvorne fondacije u znak priznanja za, kako je rekao, "historijsku pobjedu iz snova".

Ivanišvili, koji je "težak" 4,9 milijardi eura, obećao je dodatnih 10 miliona eura ako Gruzija u nedjelju pobijedi Španiju u osmini finala.

Rođen u Gruziji, Ivanishvili se obogatio u Rusiji 1990-ih, prije nego što se vratio kući i osnovao stranku "Georgian Dream" 2011. Pobijedio je na izborima 2012. i bio je premijer godinu dana, prije nego što ga je predao izabranom nasljedniku.

Iako stranka "Gruzijski san" kaže da je prozapadno orijentisana i podržava pridruživanje Evropskoj uniji i vojnom savezu NATO-u, gruzijski i zapadni kritičari optužuju Ivanišvilija za autoritarne i proruske stavove.

Podsjetimo, Gruzija je na Euru izgubila od Turske (3:1), remizirala s Češkom (1:1) i pobijedila Portugal (2:0).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()